latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:15 | Аутор: СРНА

Петковић: Очекивала се и реакција лидера опозиције на одлуку Уставног суда

Најновија одлука Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске дубоко задире у суверенитет Српске у којој је јавност очекивала да лидери опозиције осуде такав поступак, рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

- Очекивали смо јуче иступе опозиционих лидера - /Бранислава/ Бореновића, /Мирка/ Шаровића, /Јелене/ Тривиће који би осудили овај акт, али се одмах провлачи да је `то суд Милорада Додика`- рекао је Петковић.

Петковић је навео да као адвокат, али не и Додиков бранилац, може да поручи да Уставни суд БиХ није никакав "Додиков суд" већ суд који системски уништава Републику Српску.

Он је за ТВ Хепи рекао да не смије да буде ни власт ни опозиције када су овакве ствари у питању већ да сви буду заједно у борби против Уставног суда, високог представника и страних амбасада.

- Нигдје се више амбасаде не мијешају у функционисање државе као што је то у БиХ - рекао је Петковић и указао на потребу да се о овом питању заузме јединствен став, можда чак и у Београду.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да "Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске", јер је то, како наводи, "надлежност БиХ".