latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:58 | Аутор: ТАНЈУГ

ЈСД Партизан: Фудбалски клуб је наш, а не двојице људи

ЈСД Партизан навео је данас у саопштењу послатом из Кошаркашког клуба, након јучерашње одлуке Фудбалског клуба да условно иступи из Спортског друштва, да је ФК Партизан клуб свих партизановаца а не двојице људи, алудирајући на Милорада Вучелића и Милоша Вазуру, који "мисле да са њим могу радити шта год им је воља".
Кореографија Партизана (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација) -
Кореографија Партизана (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, илустрација)

- ФК Партизан није ничија приватна својина, већ постоје правне норме регулисане Статутом ЈСД Партизан, на који начин било који клуб може да иступи из Друштва. (чл. 24, ст.1 дозвољава иступање из Друштва, али по унапријед одређеним процедурама и уз унапријед одређене посљедице) - истичу из ЈСД Партизан на чијем челу је однедавно први човјек Кошаркашког клуба Остоја Мијаиловић, умјесто првог човјека ФК Партизан Милорада Вучелића.

За почетак, сваки клуб који жели да иступи из ЈСД Партизан је дужан да за тако нешто прибави сагласност Друштва (чл 19, ст 2, т. 20) али и да са УО ЈСД Партизан закључи споразум о раздруживању, подсјећају из ЈСД.

- На тај начин се регулишу међусобни односи који се тичу материјално-финансијске природе, као и утврђују рокови за испуњење међусобних потраживања (чл.24,ст.8). Према Закону о спорту (чл. 78, ст. 7), свака статусна промјена која се у неком Спортском друштву изврши супротно закону је правно ништавна. Исти закон прописује и обавезу Спортског друштва које учествује у статусној промјени да сачини финансијски извјештај, а потребан је и извјештај ревизора (чл. 79)".

- Куриозитет је да су ове одредбе у Статут ЈСД Партизан унијете на 55. сједници Скупштине Друштва која је одржана 31.03.2017, а којом је предсједавао Милорад Вучелић - истичу из ЈСД.

"Управо је Вучелић ове промјене и предложио уз образложење да се на тај начин Статут усаглашава са Законом о спорту из 2016. године. Уједно, то је била и посљедња Скупштина која је до 12. септембра 2022. одржана".

Треба истаћи да је стадион Партизана у власништву ЈСД Партизан и могу га користити само чланови Друштва, поручују из ЈСД.

- Клуб који иступи из Друштва, губи право на коришћење заједничког назива "Партизан" грба ЈСД Партизан (чл. 24, ст.7), самим тим и право на коришћење заједничке имовине - стоји у појашњењу.

Из ЈСД кажу да је скупштина ЈСД Партизан, на којој је великом већином гласова изабрано ново руководство, одржана у складу са законом, пред представницима медија у Хумској 1.

- Стога се ново руководство има сматрати и легалним и легитимним без обзира на то што такво стање појединцима не одговара. Према свему наведеном, никакво условно иступање било ког клуба из ЈСД Партизан није правно могуће, како према Закону о спорту, тако и према Статуту Друштва. Оно што јесте могуће, то је да људи на функцијама одступе са истих уколико то желе. Због самовоље појединаца се комплетно Друштво не може дијелити - закључују из ЈСД Партизан.