latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:01 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Русија: Неће бити мобилисани ИТ експерти, запослени у финансијама и медијима

Како би се обезбиједио рад високотехнолошких грана, као и финансијског система Русије, донијета је одлука да се не позивају у војну службу у оквиру дјелимичне мобилизације грађани који имају високо образовање по одређеним специјалностима, саопштило је Министарство одбране Русије.
Застава Министарства одбране Русије (фото: mil.ru) -
Застава Министарства одбране Русије (фото: mil.ru)

- Како би се обезбиједио рад неких високотехнолоших грана, као и финансијског система Руске Федерације, донијета је одлука да се не позивају у војну службу у оквиру дјелимичне мобилизације грађани са високим образовањем у одговарајућим специјалностима и областима, који раде у акредитованим организацијама у области информационих технологија и који су укључени у развој, имплементацију, одржавање и експлоатацију рјешења у области информационих технологија и функционисања информационе инфраструктуре - рекли су у Министарству.

Осим тога, појаснили су у Министарству одбране Русије, ријеч је о грађанима који раде као оператери и на обезбјеђивању одрживости, безбједности и цјеловитости функционисања објеката за комуникацију, центара за податке, као и средстава и линија за комуникацију у оквиру Руске Федерације.

Ослобођени од дјелимичне мобилизације су и запослени у сфери информација и комуникација, као и оснивачи и(или) уредници и (или) издавачи регистрованих медија и (или) емитери телевизија, радио канала, који су укључени у производњу и (или) пласирање медијских материјала.

Осим тога, то се односи и на организације које осигуравају стабилност националног платног система и инфраструктуре финансијског тржишта.

Закључили су да ће као основа за ослобађање од војне службе бити спискови грађана које доставе руководиоци организација у оквиру Генералштаба Оружаних снага Русије.

У сриједу је предсједник Русије Владимир Путин објавио дјелимичну мобилизацију.

Према ријечима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, мобилизација је потребна за контролу контакт-линије дуге хиљаду километара и ослобођених територија у Украјини.

У Оружане снаге Русије биће позвано укупно 300 хиљада резервиста, што је нешто више од једног процента укупног мобилизационог ресурса земље. Према министровим речима, нема говора ни о каквој мобилизацији студената. Мобилизација се такође ће тицати садашњих регрута.