latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:17 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Митровић: Разговори Додика и Путина од изузетног значаја за Српску

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Славко Митровић истакао је да су разговори српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином од изузетног значаја за Републику Српску.
Додик и Путин (фото: Kremlin.ru) -
Додик и Путин (фото: Kremlin.ru)

- Руска Федерација као свједок и гарант Дејтонског споразума је страна заинтересована за поштовање одредаба једног од најважнијих докумената међународног права. То Републику Српску учвршћује у увјерењу да је на правом путу када је ријеч о заштити њене аутономије и надлежности. Отуда јасна подршка предсједника Путина Милораду Додику и патриотским снагама у Републици Српској с циљем даљег развијања корисне и плодне сарадње - истакао је Митровић за Срну.

Савјетник српског члана Предсједништва нагласио је да вишегодишња економска, културна, образовна, медицинска, као и политичка сарадња у свјетским форумима, а поготово у Савјету безбједности Уједињених нација, чији је Русија стални члан, омогућава Републици Српској да се одупире кршењу Дејтонског споразума од високих представника и ОХР-а и насртајима политичког Сарајева на опстанак Српске.

- Нажалост, оне друге снаге у Републици Српској остварују сарадњу управо са онима који би да униште Српску. Те странке би гласале за чланство БиХ у НАТО пакту и окруживање Србије. Зато је Република Српска у складу са својом Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности и цијенећи принципијелну подршку Русије, спријечила увођење санкција Русији. Након избора 2. октобра, сарадња Републике Српске са Руском Федерацијом биће још интензивнија - поручио је Митровић.