latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:39 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Вишковић: Електропривреда окосница развоја Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска једина република у региону која има вишкове електричне енергије, те да неће бити повећања цијене струје у овој години.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Стратешко опредјељење Владе Српске је да, какво год повећање буде, бићемо увијек и по питању привреде и по питању домаћинстава повољнији него други ентитет у БиХ, а за окружење и да не говорим - рекао је Вишковић на свечаној академији поводом обиљежавања 30 година Електропривреде Републике Српске у Требињу.

Он је рекао је да је енергетика ресурс Српске са којим треба управљати домаћински, што ће допринијети да Српска има свијетлу будућност.

- Понашајући се домаћински према овом ресурсу, можемо нашим грађанима да дамо социјалну цијену електричне енергије од 22,5 евра по мегаватчасу - рекао је Вишковић.

Он је указао на то да је Српска једина република на овим просторима која има тржишне вишкове електричне енергије.

- Екстерном тржишту нудимо више од 30 одсто наше производње и то нам је улазни параметар да се можемо понашати како се понашамо и према домаћинствима и према привреди - рекао је Вишковић.

Он је навео да је жеља садашње власти да се у наредних неколико година саграде значајни капацитети из обновљивих извора, те да се на тај начин још више повећава енергетска стабилност и конкурентност Српске.

- Са новим мегаватима које смо уговорили и више од 1,6 милијарди КМ инвестиција, у наредних мање од мјесец дана сигурно ће у Требињу бити потписан уговор о изградњи хидроелектране Дабар од нових 160 мегавата и инвестицији од преко 660 милиона КМ - рекао је Вишковић.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да буде дио почетка реализације пројекта Бук бијела, о којем се говори одавно.

- Данас тај пројекат иде иако политичко Сарајево покушава да прави опструкције - рекао је Вишковић.

Он је руководству и запосленима у Електропривреди Српске честитао првих 30 година успјешног рада овог предузећа, истакавши да се оно развијало и расло заједно са Српском.

- Ви који сте у систему и данас и претходних, али и будућих година треба да будете окосница развоја енергетика Српске. То је наша велика шанса - рекао је Вишковић.