latinica  ћирилица
23/09/2022 |  13:50 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Петровић: Електропривреда Српске има сигурну будућност

Генерални директор Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је пред овом компанијом сигурна и свијетла будућност и истакао да ова компанија једина у Европи може понудити и вишегодишње уговоре за потпуно снабдијевање електричном енеријом са фиксним цијенама, и то три пута јефтинијим.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је навео да ЕПС планира покретање нових производних погона који треба да отворе и нова радна мјеста, али и повећају БДП Републике Српске.

Генерални директор ЕПС-а је на свечаној академији у Требињу, поводом 30 година постојања ове компаније, нагласио да све претходне генерације, које су пролазиле кроз тешке изазове и услове пословања, сада осјећају да су заједно испунили ову мисију.

Он је навео да енергергетски систем не би могао да буде сачуван без подршке и разумијевања свих досадаших Влада Републике Српске, а посебно српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједнице Српске Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића, који дали несебичан и немјерљив допринос развоју ЕПС-а.

Петровић је посебно нагласио добру сарадњу са Министарством енергетике и рударства Републике Српске са министром Петром Ђокићем на челу, гдје, како наглашава, ниједан документ, иницијатива и приједлог ЕПС-а не чека дуже од 48 часова.

Он је подсјетио и на времена када су Србија и Црна Гора значајно помогле ЕПС.

- Данас наша компанија има 8.700 радника, остварује годишњи приход већи од 1,1 милијарду КМ и има у потпуности раздвојене дјелатности дистрибуције и снабдијевања. Једини смо извозник електричне енергије у региону, најповољнији снабдијевач за домаћинство од 22,5 евра по мегават часу, а за привреду 53 евра - истакао је Петровић.

Петровић каже да је креирано низ програма којима ЕПС желе да постигне вишедеценијску енергетску независност, а то су нови мегаватчасови електричне енергије.

- У току је програм енергетске одрживости домаћинстава и привреде Републике Српске, програм подршке исталација фотонапонских електрана за болнице, домове здравља, водоводе и вјерске објекте, а ускоро ће бити објављен и програм енергетске одрживости локалних заједница - навео је он.