latinica  ћирилица
23/09/2022 |  14:09 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Српска ће заштитити сувереност електроенергетског система (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Требињу да Република Српска не смије оклијевати да заштити сувереност свог електроенергетског система, додајући да је то ресурс Републике којим она жели суверено управљати.
30 година ЕПС -
30 година ЕПС

Обраћајући се на академији поводом 30 година постојања Електропривреде Српске, Додик је рекао да је данас, у времену опште важности електричне енергије, потребно преиспитати досадашња искуства организације електроенергетског система у циљу његове ефикасности.

- Мислим прије свега на регулаторе и на то да ће све државе, а већ су почеле, да узму тај ресурс у своје руке и да управљају тим ресурсом као суверене земље и сувереним ресурсом - истакао је Додик.

Он је рекао да 30 година постојања и рада Електропривреде свједочи о настајању, визији и развоју Републике Српске.

Додик је изразио задовољство што је као посланик био у прилици да доноси законе и рјешења као што је онај о формирању "Електропривреде".

- Изазови које смо имали били су везани за неколико кључних догађаја. Један је, наравно, формирање. Било је веома тешко обезбиједити функционисање система у условима када сте електричну енергију морали да дајете готово бесплатно или бесплатно - рекао је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Он је додао да је други кључни изазов био очувати Електропривреду Српске у процесу приватизације.

Додик је истакао да је тада од Српске захтијевано да приватизује своје енергетске потенцијале.

- Тада смо то одбили и показало се да смо били у праву - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Електропривреда Српске данас један од најважнијих компоненти и подстицаја економског развоја Српске.

- Драго ми је што развијамо пројекат у коме ћемо моћи да привредницима, индустријалцима из земље и свијета, понудимо гарантоване цијене - зависно од броја запослених од 80 до 100 евра на пет година за мегават сат. Мислимо да ће то битно подстаћи наш раст и запошљавање овдје - истакао је Додик.

Он је додао да Електропривреди Српске предстоје инвестиције и раст који је потребан да би се очувала Република Српска на мапама енергетског и сваког другог потенцијама.

Додик је рекао да се боји да ће "моћни и велики" покушати да наметну организације које ће минимизирати Српску у погледу енергетске производње.

- Мораћемо да се окупимо и да то напросто покушамо очувати за нас и нашу будућност - рекао је Додик.

Честитајући јубилеј Електропривреди Српске, Додик је рекао да је она данас добро организована, способна, стабилна и са добрим финансијским резултатима.