latinica  ћирилица
23/09/2022 |  14:20 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Потврђена ослобађајућа пресуда Мектићу и осталима

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, те Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија ослобођени оптужби за злоупотребе положаја у пројекту који је финансирала ЕУ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Гараплијин бранилац Адна Добојлић потврдила је, преноси Бирн, да је запримила другостепену пресуду у којој је наведено да је као неоснована одбијена жалба Тужилаштва БиХ и потврђена ранија судска одлука, док је Мектић на свом "Твитер" налогу објавио садржај другостепене пресуде.

Суд БиХ је првостепеном пресудом од 17. марта ослободио Мектића и остале оптужби за злоупотребе приликом реализације пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, вриједног око 198.000 евра, а који је ЕУ финансирала од 2015. до 2017. године.

Суд је тада закључио да Тужилаштво није доказало ниједну од девет тачака оптужнице која их терети да су искористили службени положај како би себи и другима прибавили противправну имовинску корист.

Голијанин је био оптужен у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, а Гараплија као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "ИНЗА" из Сарајева.

Тужилаштво је на жалбеној сједници 23. аугуста затражило укидање пресуде и предложило да се, као нови доказ, уведе завршни извјештај о провјери расхода који је урадио спољни ревизор кога је ангажовала ЕУ.

Тај извјештај је Тужилаштво добило у мају, након изрицања првостепене пресуде, а одбране су тражиле да се жалба Тужилаштва одбије као неоснована и потврди првостепена пресуда.

На другостепену пресуду не постоји могућност жалбе.