latinica  ћирилица
23/09/2022 |  14:58 ⇒ 19:58 | Аутор: АТВ

Раскол у ПДП-у због Јелене Тривић (ВИДЕО)

Зоран Мандић члан ПДП-а и предсједник Општинског одбора ПДП-а Фоча дао је оставку на све функције у овој странци и послао отворено писмо предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу, гдје је изнио низ оптужби на рад Јелене Тривић, кандидата за предсједника Републике Српске.
Мирко Шаровић и Јелена Тривић - Фото: РТРС
Мирко Шаровић и Јелена ТривићФото: РТРС

Мандић је навео да је разочаран радом Јелене Тривић, замјерио јој је што занемарује Херцеговину у својим предизборним трибинама, те што се понаша као да је члан СДС-а, а не ПДП-а.

Нагласио је да као особа која се цијели радни вијек бори против криминала, да не може себи да допусти да буде наиван и да повјерује у искрене намјере да је Јелени Тривић приоритет борба против организованог криминала и корупције, а да на предизборним скуповима на Романији раме уз раме сједи са лицима за које се основано сумња да се доводе у везу са озбиљним кривичним дјелима.

Мандић је Бореновићу упутио отворено писмо које преносимо у цијелости:

Већ дуже вријеме суочен сам са дешавањима и појавама које су озбиљно довеле у сумњу исправност мог ангажовања у ПДП-у. Та дешавања су дошла до кулминације у самој предизборној кампањи, а мене као човјека који сам се читав живот трудио да очувам лични кредибилитет и достојанство довела у позицију да ја не могу даље да се асоцирам са таквом политиком и таквим понашањем.

Анализирајући план одржавања трибина ПДП-а и предсједничког кандидата, госпође Јелене Тривић у изборној јединици девет, прије би се могло закључити да је она кандидат СДС-а. Тачније Јелена Тривић учествује на заједничким трибинама ПДП-а и СДС-а само у Требињу и Гацку, с тим да је Гацко уврштено у план након што је Радојица Антуновић запријетио да ће изаћи из кампање ако буде ПДП заобиђен у Гацку од стране Јелене Тривић, какао је било првобитно планирано, Јелена Тривић још има самосталне трибине у ПДП-а у Рудом и Чајничу.

У осталим општинама, у Фочи, Вишеграду, Невесињу, Љубињу, Берковићима, Билећи планирала је некакве кафе са грађанима, док у Калиновнику и Новом Горажду изгледа није имала времена ни за кафу. Углавном у већини тих општина ће учествовати на самосталним трибинама СДС-а. Ја да сам хтио да радим кампању и помажем СДС-у онда бих био у тој странци не у ПДП-у.

Ако би сабрали резултате са локалних избора 2020. може се извести закључак да би СНСД имао три посланика, СДС један, ДНС један, СП један и посљедњи седми директни мандат припао би ПДП-у. Ако се ту узму амбиције и реалне шансе Небојше Вукановића онда се ствара логична претпоставка да ће СДС у овој изборној јединици до другог мандата најлакше стићи преко узимања гласова од ПДП-а. То је легитимни интерес СДС-а, али поставља се питање да ли вриједи обећавати грађанима Фоче изградњу путне инфраструктуре, развој дрвне индустрије и друге пројекте које смо усагласили са руководством странке, кад нас то руководство у самој предизборној кампањи жртвује. Такође се стиче утисак да је самој Јелени Тривић кампања у Херцеговини терет и да је ту више због СДС-а. Жртвовање своје политичке партије у Херцеговини је најбољи примјер њеног односа сутра као предсједника Републике Српске према Херцеговини уопште.

Као човјек који је сав свој радни вијек провео у борби против криминала не могу себи да допустим да будем наиван и да повјерујем у искрене намјере да је Јелени Тривић приоритет борба против организованог криминала и корупције и да на предизборним скуповима на Романији раме уз раме сједи са лицима за које основано сумњамо да се доводе у везу са озбиљним кривичним дјелима, а што сам ја лично знао јер сам се управо против тих организованих криминалних група борио. Тако нешто као човјек себи не могу да допустим и да учествујем у довођењу на власт истих оних које сам не тако давно хапсио.

Када се присјетим конференција за штампу Јелене Тривић и Милана Радовића мени је прилично јасно да се у ствари ради о интересној групи којој су партије само послужиле за кандидатуру, а иза које питање је ко стоји, ко је финансира и какве су јој намјере.

С обзиром да су сви водећи људи у ПДП-у, осим Драшка Станивуковића обезбједили на компензационим листама и да толеришу овакво понашање и политику Јелене Тривић, а да моја упозорења нису схваћена озбиљно користим прилику да вас обавијестим да због тога подносим оставку на чланство у ГО ПДП-а, Скупштинског одбора ПДП-а Фоча и уопште на чланство у ПДП-у.