latinica  ћирилица
23/09/2022 |  15:37 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Предсједавајућег правног тима бирали Хрвати у Савјету министара

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је Жељко Богут, који је секретар Министарства правде у Савјету министара, био приједлог хрватске стране у Савјету министара за позицију предсједавајућег Правног тима БиХ за Трговску гору, а не приједлог из Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући то што је Црнадак затражио образложење зашто је постављен држављанин Хрватске на чело тима за правну борбу против те земље у случају изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, Кошарац је рекао да је то још једна патолошка потреба да се не вјерује људима из Републике Српске који сједе у Правном тиму.

Он је рекао да је упознат са тиме да је предсједавајући Правног тима хрватски држављанин.

- Шта он може, ако смо ми јединствени и ако знамо шта хоћемо? А, показали смо то кроз стратегију која је усвојена. Добила је све могуће сагласности надлежних институција - рекао је Кошарац новинарима у Требињу.

Кошарац је упитао када је Младен Иванић као члан Предсједништва БиХ покренуо неку одлуку или закључак у Предсједништву који се тичу Трговске горе, или са представницима ЕУ и страних амбасара говорио о томе шта раде представници Хрватске.

Он је подсјетио да је Додик у Предсједништву покренуо процедуру да све институције буду укључене у одбрану интереса грађана БиХ када је ријеч о Трговској гори.

- Донијели смо одлуку о формирању Координационог експертског правног тима. Република Српска издвојила је милион КМ за те потребе и Федерација дио новца - навео је Кошарац и додао да су мотивисани да раде како би онемогућили Храватску да изгради одлагалишет на Трговској гори.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак рекао је да је предсједавајући Правног тима БиХ за Трговску гору Жељко Богут - држављанин Хрватске, који зато има законске и уставне обавезе према институцијама Хрватске да штити интересе своје земље.

Црнадак је затражио образложење зашто је постављен држављанин Хрватске на чело тима за правну борбу против те земље у случају изградње одлагалишта радиокативног отпада на Трговској гори.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.