latinica  ћирилица
23/09/2022 |  15:53 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Линта: За Србе поразни резултати пописа у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да су резултати пописа становништва у Хрватској, према којима је број Срба у посљедњих десет година пао са 4,36 на 3,2 одсто, поразни али очекивани и јасно потврђују да је мржња према Србима један од најважнијих темеља хрватске државе.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта напомиње у саопштењу да је број Срба са 186.633 колико их је било на попису становништва 2011. године пао на 123.892 или за трећину.

Према попису становништва из 1991. године, у Хрватској је живјело 581.000 Срба, а када се узму у обзир они који су изјаснили као Југословени или су били регионално опредијељени или неопредијељени, онда је, каже Линта, у Хрватској уочи рата живјело више од 750.000 Срба.

Према попису становништва из 2001. године у Хрватској је живјело свега 201.000 Срба, па се, додао је Линта, "може се лако закључити да је проусташки режим Фрање Туђмана протјерао више од 500.000 Срба".

Линта истиче да у Хрватској доминира политика нетрпељивости и насиља према Србима која доводи до њиховог константног исељавања и избјегавања да се изјасне као Срби.

То, додаје он, показују бројне чињенице - застрашивање путем честих хапшења крајишких бораца у највећој мјери на основу лажних исказа свједока сарадника и организовање монтираних судских процеса, значајно повећан број етнички мотивисаних напада на Србе, отворен процес рехабилитације усташтва у свим сегментима друштва.

Ту је, како каже, и стално понављање безочне лажи да су Срби реметилачки фактор, агресори и злочиначка страна, стални притисци да није добро бити Србин или Српкиња, негирање и умањивање српских жртава, величање хрватских команданата и војника који су одговорни за масовне злочине над Србима, планска опструкција да се користи српски језик и ћирилица.

Линта подсјећа да Хрватска скоро 20 година плански и смишљено крши Уставни закон о правима националних мањина који је Хрватски сабор усвојио крајем 2002. године као један од преуслова за почетак преговора са ЕУ, као и друге законе.

Према том закону, подсјећа Линта, Срби, између осталог, имају право на службену употребу српског језика и ћирилице у општинама и градовима у којима чине више од трећине становништва.

То значи право на двојезичне табле на жупанијским и државним институцијама, двојезични називи улица, тргова и мјеста, право на образовање на српском језику и ћирилици и друго.

- У пракси наведена одредба је у највећој мјери била мртво слово на папиру. То потврђује и податак на се на попису свега 1,16 одсто Срба изјаснило да им је матерњи језик српски - навео је Линта.