latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:08 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Црква и народ су једно

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да су Црква и народ једно и да црква као скуп црквених прелата који носе посебну одјећу никада не стоји насупрот свог народа, већ је са њим јединствена.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Отварајући научни скуп "Привредник кроз три вијека" у Ректорату Универзитета у Београду, патријарх је у свечаној бесједи поводом 125 година од оснивања Српског привредног друштва Фондације Привредник, истакао да је и ова организација, на чијем је челу већ 21 годину, у своје темеље поставила Цркву.

- Чињеница је да су на терену најважнији посао у одабиру ђака, односно талентоване дјеце, која нису имала могућност да се школују, учествовали учитељ и свештеник. Они су имали улогу да бирају ту дјецу да се васпитавају и образују, а то, прије свега, значи да развијајуу честитост и да се развијају у духу врлине, а онда око ње као стожера да стичу и нека знања - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је подсјетио да се тиме руководио и оснивач Фондације Владимир Матијевић, истичући да је овај привредник и банкар, који је утемељио Привредник 1897. у Загребу, био Србин у најбољем смислу те ријечи.

- Отуда је природно да је и Црква у овој фондацији и током читавог њеног трајања. Прије 21 годину сам од неколико људи замољен да преузмем водећу улогу у Привреднику, када сам био монах у манастиру Ковиљ. Кроз све ове године неизмерно сам обогаћен искуством у Привреднику и сматрам то великим благословом и даром Божијим - навео је патријарх у бесједи.

Патријарх Порфирије је истакао да не зна да ли је већи дар и благослов то што је за то вријеме сусретао људе који су имали могућност и хтјели да помогну Привреднику или што је свих ових година упознавао дјецу и младе људе, који су честити и штедљиви, али не у смислу себичности и или отимања простора, похвале, позиције или материјални добитак од било кога".

Српски патријарх рекао је да ће он и окупљени у Привреднику то друштво подизати тако да демантују оне који их прозивају да су старомодни и позивају да буду модерни, а да под тим појмом подразумијевају да треба да забораве на себе и искључе свој систем вриједности и укључе неки нови.

Његова светост навео је да то није тачно и да Црква, као и Привредник, прати трендове и да се информише на сваком пољу модерности.

Према ријечима патријарха, Привредник нас подсјећа и учи да гледати у прошлост не значи напуштати садашњост, одустајати од будућности и затварати се у некакав мрак и гето онога што је некада било.

- Гедајући у прошлост Привредник, поред максиме "рад, штедња, честитост", која изражава дух Привредника, ми се утврђујемо у својим коренима и из њих црпимо трајну истину, а то је да смо духовно једно и духовно једиствени без обзира на то гдје се налазимо и без обзира на политичке токове у којима смо били - нагласио је патријарх.

Осим тога, како је објаснио патријарх, има смисли трудити се да се чује ријеч Божија, која људе позива да љубе ближњег свог и да у сваком човјеку виде ближњег.

- Преносећи дух Привредника у наше вријеме, ми се осавремењујемо и утврђујемо се у ономе што јесмо и припремамо се за потпуну отвореност без комплекса и страха према свакоме с ким ступамо у контакт, са жељом и идејом да му дарујемо оно што је наше и да примимо дар од онога ко је спреман да га поклони и да нам дарује себе - навео је патријарх Порфирије.

Скуп посвећен 125. годишњици од оснивања Привредника отворио је ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, а обратили су се и представник Српске академије наука и уметности Стеван Пилиповић, предсједник Матице српске Драган Станић и државни секретар Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије Маријана Дукић Мијатовић.

Привредник је основан 1897. године у Загребу, а сједиште фондације је прије 100 година премјештено у Београд.

Фондација је 1947. године забрањена, а поново је основана 1993. у Новом Саду, откада је пружила помоћ за 2.500 талентоване дјеце.