latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:29 | Аутор: РТРС

Влада: Искучење Срне из АБНА резултат политичког лобирања

Влада Републике Српске осудила је одлуку Асоцијације балканских новинских агенција да Новинску агенцију Републике Српске - СРНА искључи из пуноправног чланства ове асоцијације и сматра да ова одлука представља резултат политичког лобирања, које је, у ширем смислу, усмјерено против Републике Српске у цјелини.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Одлука да се СРНА искључи из АБН-е као пуноправни члан с правом гласа је разочаравујућа и, без икакве сумње, донесена је под недвосмисленим политичким утицајем - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Посебно је разочаравајуће што је АБНА, умјесто СРНИ, која је готово од оснивања била пуноправна чланица Асоцијације, пуноправно чланство с правом гласа дала агенцији ФЕНА, која је у Асоцијацију примљена тек 2013. године и за чије чланство је свој глас дала СРНА, наводи се у саопштењу.

Асоцијација балканских новинских агенција на Скупштини, која је у понедјељак, 19. септембра, одржана у бугарском граду Бургасу, одлучила је да Новинску агенцију Републике Српске - СРНА након двије деценије искључи као пуноправног члана са правом гласа и да тај статус буде дат агенцији ФЕНА из Федерације БиХ.