latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:46 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Епилог Европрајда: Забрањен улазак за осам особа, потрага за Турчином и Италијаном

Улазак у Србију је забрањен за осам особа које су током одржавања манифестације Европрајд 2022 својим понашањем вријеђали јавни морал, поднесене су двије кривичне пријаве, а за два држављанина Турске и Италије, расписана је потрага.
Београд (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC) -
Београд (Фото: TANJUG/VLADIMIR SPORCIC)

Ову одлуку донио је МУП Србије, по налогу Вишег јавног тужилаштва.

Полиција је идентификовала двије особе, држављане Турске и Италије, против којих је, због сумње да су током одржавања Европрајда починили кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости, поднесена кривична пријава.

За ова два лица расписана је потрага, с обзиром на то да су недоступни српским истражним органима, саопштено је из МУП-а Србије.

Такође, у консултацији са Вишим јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал биће предузете све мјере у циљу даљег поступања према лицима која су путем друштвених мрежа Инстаграм и Твитер дијелила објаве са екстремистичким садржајем упућене припадницима ЛГБТ заједнице.

Полиција ће против тих лица поднијети двије кривичне пријаве због сумње да су починили кривично дјело угрожавање сигурности.

Полицијски службеници настављају даљи рад на утврђивању идентитета и евентуалног стављања на мјеру одбијања уласка других учесника манифестације Европрајда 2022, као и на утврђивању идентитета пошиљаоца пријетњи Инфо центру Европрајд 2022 које су упућене путем и-мејл адреса прије одржавања манифестације.

Шетња у оквиру Европрајда 2022 је одржана 17. септембра од Устанвог суда до стадиона на Ташмајдану, а обиљежили су је мањи инциденти.