latinica  ћирилица
23/09/2022 |  16:59 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Ускоро зборник радова о одбрани западних граница Српске (ВИДЕО)

У организацији приједорске Организације старјешина Војске Републике Српске у Новом Граду, одржан је научни скуп под називом "Одбрана западних граница Републике Српске у септембру 1995. године".
Научни скуп - скуп о одбрани - Фото: РТРС
Научни скуп - скуп о одбраниФото: РТРС

Циљ је анализа догађаја од 18. септембра 1995. године и агресије хрватске војске на Нови Град, Костајницу и Козарску Дубицу, али и 25. септембра и контранапада Новоградске бригаде у којем је од муслиманских снага ослобођено 380 квадратних километара простора у општинама Нови Град и Крупа на Уни.

Организација старјешина Војске Републике Српске планира да објави као зборник пет радова који су данас приказани на скупу.

Ратни командант Прве новоградске бригаде, пуковник Ранко Дабић нагласио је да ова тема заслужује пажњу.

- Све јединице су 18. и 19. септембра водиле борбу против хрватске агресије и њиховог упада и стварања мостобрана у рејону Новог Града и Дубици. Новоградска бригада је у исто вријеме водила борбу и са снагама јединица Петог корпуса из правца Крупе према Новом Граду - рекао је Дабић.

Предсједник регионалног одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Момир Ковачевић истакао је да је 18. септембар значајан датум за Нови Град, али и цијелу Републику Српску.

- Још један датум је важан за нашу локалну заједницу, 25. септембар. Новоградска бригада је тог дана извршила контранапад, када су све јединице биле у некаквом повлачењу и дефанзиви, а затим и вратила 380 километара квадратних, чиме је ослобођена комплетна општина Нови Град и дио крупске - рекао је Ковачевић.