latinica  ћирилица
23/09/2022 |  17:26 | Аутор: СРНА

Вишковић: Неаргументовани и злонамјерни наводи Станића

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су неаргументовани и крајње злонамјерни наводи предсједника Одбора за здравство СДС-а Слободана Станића у вези са кисеоником и активностима Владе током пандемије вируса корона, с циљем дезинформисања грађана Српске и прикуљања јефтиних политичких поена уочи предстојећих избора.
Радован Вишковић -
Радован Вишковић

Вишковић истиче да су Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације током пандемије вируса корона чинили надљудске напоре да сачувају животе становника и цјелокупан здравствени систем Српске, који је због пандемије био под страховитим притиском, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

- Све што смо чинили у времену пандемије, чинили смо савјесно и одговорно и неодговорне изјаве и јефтина и злонамјерна предизборна подметања господина Слободана Станића неће промијенити ту истину - истакао је Вишковић.

Он је рекао да се нада да ће доћи дан када ће несавјесни и неодговорни политиканти, попут Станића, одговарати за све што су свјесно урадили током пандемије, уносећи хаос и панику међу људе чији су најближи били у болницама.

- Посебна је врста лицемјерја то што овакве оптужбе долазе од господина Станића који је својевремено обављао дужност министра здравља и социјалне заштите, а у чијем мандату је кориштен идентичан кисеоник као и током пандемије вируса корона и данас - рекао је Вишковић и упитао да ли је Станић напрасно заборавио на тај период?

Вишковић је навео да је јавности добро познато да је такозвана афера "кисеоник" политичка конструкција групе неодговорних политичара који су, користећи политички утицај у Агенцији за лијекове БиХ, настојали створити стравичну конструкцију да се у болницама људи трују, а не лијече.

- Поента тих настојања била је искључиво стицање политичких поена, а не брига за здравље становништва. Да је супротно, господин Станић би у вријеме пандемије био заједно са својим колегама, љекарима, збрињавајући оне који су се борили за голи живот, а не у првим страначким редовима - истиче Вишковић.

Он је рекао да је јавности добро познато да такозвана афера "кисеоник" није постојала и да је она била неодговорно политичко подметање с циљем да се унесе паника међу грађане у времену једног од најтежих искушења са којим се суочила Република Српска од свог постанка.

- Неистинитост таквих тврдњи доказана је врло брзо резултатима референтних лабораторија, који су показали да је чистоћа кисеоника која се користи у нашим здравственим установама била чак и виша од прописане - рекао је премијер Републике Српске.

Вишковић наводи да је покушај да се у политичке сврхе искористи најтежа ситуација у Републици Српској након рата и да се доведу у питање животи људи којима је кисеоник неопходан за лијечење, гори чак и од државног удара.

- Станић и група неодговорних политичара били су спремни жртвовати животе угрожених пацијената због политике и зато се таква политика препознаје и кажњава - каже Вишковић.

Он је подсјетио да је, због продуковања такозване афере "кисеоник", Влада Републике Српске поднијела кривичне пријаве против директора Агенције за лијекове БиХ /Александра Золака/ и градоначелника Бањалуке /Драшка Станивуковића/, те да епилог очекује на суду.

Када је ријеч о намјери да се набави мобилна пољска болница, Вишковичћ истиче да је намјера Владе Републике Српске била да се обезбиједе додатни капацитети за лијечење, јер у јеку пандемије вируса корона нико није могао предвидјети којим ће се интензитетом и у ком правцу пандемија развијати.

- Али, и ту смо наишли на опструкције и јавности је познато да су се политичким утицајем у Агенцији за лијекове БиХ искомпликовале процедуре за увоз мобилне болнице која нам је тада била неопходна, након чега је раскинут уговор са добављачем, а средства намијењена за набавку болнице враћена у буџет - истакао је Вишковић.

Он напомиње да су све одлуке које су доносили током пандемије вируса корона резултат усаглашавања на сједницама Републичког штаба за ванредне ситуације, Владе Српске и састанцима Главног координационог тима који су чинили предсједник Републике Српске, предсједник Владе Српске, српски члан Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара и министар здравља и социјалне заштите Српске.

"Данас, када је прошло више од двије године од почетка пандемије, јасно је да смо доносили одговорне одлуке којима смо заштитили здравље грађана и наш здравствени систем, те избјегли страшне сцене које смо гледали у Италији, Француској, Шпанија, САД и другим земљама", указује Вишковић.

Он је рекао да је као предсједник Владе поносан на здравствене раднике у Српској који су "за разлику од господина Станића који је себе нашао у политици, лијечили људе у болницама широм Републике Српске".

- Станић је очигледно изабрао лакши пут да са политичке говорнице неаргументовано и злонамјерно "моралише" и "критикује" - нагласио је Вишковић.

Вишковић је подсјетио на Станићеву изјаву из времена када је пандемија вируса корона у Републици Српској била на врхунцу да ношење маски на отвореном може бити оправдано само у густо насељеним мјестима - метрополама, те да су у Републици Српској већина градова и мјеста веома ријетко насељена.

- Ова, као и низ других изјава господина Станића датих од почетка пандемије вируса корона показала је да није био у праву и да је у најтежим тренуцима за Републику Српску изабрао да неаргументовано критикује одговорне људе који су доносили важне одлуке од значаја за заштиту здравља становништва, умјесто да се стави на располагање својим колегама у здравственом сектору - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, Станић се није ставио на располагање својим суграђанима и колегама, али се вратио у Институт за јавно здравство Републике Српске на радно мјесто послије истека мандата на политичкој функцији у Сарајеву.

- Због тога, господин Станић нема морално право било коме шта да говори, а посебно не о одлукама које је доносила и доноси Влада Републике Српске у борби против пандемије вируса корона која, нажалост, још односи животе широм свијета - закључио је Вишковић.

Предсједник Одбора за здравство СДС-а Слободан Станић изјавио је да ће народу Републике Српске пасти камен са срца када се утврди пуна одговорност за кориштење индустријског кисеоника у лијечењу пацијената, саопштено је из СДС-а.

Станић је навео да ће само утврђивање поименичне одговорности и санкционисање одговорних учинити институције Републике Српске функционалним.