latinica  ћирилица
23/09/2022 |  18:38 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Подршка едукацији из области ургентне медицине и његе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да ће ресорно министарство наставити да подржава едукацију кадра из области ургентне медицине и његе.
Конгрес Ургентне медицине - Фото: РТРС
Конгрес Ургентне медицинеФото: РТРС

Шеранић је у Бањалуци, уочи отварања првог Међународног конгреса Ресусцитационог савјета Српске "Знање (НИ)ЈЕ ИЗБОР" истакао да су осим образовања кадрова у примарној и секундарној здравственој заштити, важни и законски оквири, као и изградња и опремање здравствених објеката.

- Имаћемо прилику да чујемо интересантне теме на овом конгресу и да видимо примјере како се ради када је ријеч о примарном спасавању живота и стабилизацији самих пацијената. Ресусцитациони савјет свакако има подршку Министарства и ово је наставак активности које континуирано реализујемо у овој области - рекао је Шеранић новинарима.

Предсједница Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз рекла је да Конгрес окупља бројне здравствене стручњаке из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније и Хрватске, те да је ово прилика за промовисање ургентне медицине на свим пољима.

- Ургентна стања имамо у свим гранама медицине, а фокус нам је посебно на едукацији лаика и ширег грађанства, те спасилачких професија, које долазе из МУП-а, спортских друштава и Горске службе спасавања, којима се може десити задесна ситуација и гдје је потребно хитно збрињавање. Тада учимо лаике како да дио посла ураде док не стигне екипа хитне медицинске помоћи - додала је Ћургуз.