latinica  ћирилица
23/09/2022 |  20:41 | Аутор: СРНА

Београд против искључења Русије из Савјета безбједности

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да западне силе увелико разрађују план како да избаце Русију из Савјета безбједности УН или јој ограниче право вета, али да Србија за тако нешто неће гласати.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Готово сам сигуран да ће западне силе то покушати да ураде, да искључе Русију из Савјета безбједности. Да ли ће успјети, то ћемо видјети. То је за нас катастрофа због Косова и Метохије. Тешко време и велико бреме пред нама - рекао је Вучић из Србије у Њујорку.

Он је навео да за то постоје три опције, а једна је да Русији ограниче право вета за све што се тиче сукоба у Украјини, али и питања територијалног интегритета за цијелу Европу, за шта је потребна двотрећинска већина Генералне скупштине УН.

- Србија за тако нешто, за ограничавање права вета или за искључење Русије у Савјету безбједности неће гласати. Ту нема никакве дилеме - рекао је Вучић, који се на маргинама Генералне скупштине УН састао са бројним званичницима свијета.

Додао је да западне земље могу, будући да већ о томе причају јавно, да се позову да на то да Русија у ствари није формално-правно сукцесор СССР-а, али то би било рушење постојећег међународног правног поретка.

- За једну од те две или три одлуке им је потребно да Кина буде уздржана и да не изрази вето. Мислим да се већ увелико разрађују планови по том питању - каже Вучић.

У вези са информацијама појединих београдских медија да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти тражио од западних земаља тешку артиљерију и опрему за електронско ометање, Вучић је рекао да не жели да коментарише могуће допремање оружја и опреме Куртију од Велике Британије и Америке, али да зна шта је истина.

Он је рекао да постоје информације да је Курти тражио артиљерију домета 10 километара.

- Када су заузимали административне прелазе, они су увек електронски ометали све што је долазило из централне Србије. Али узвратићемо, што се тиче електронског ометања. Мали смо, прејаке су то силе, али за нијансу смо мање мали од онога како они мисле - рекао је Вучић.

Вучић, који вечерас завршава посјету Њујорку и УН, навео је да нема никакве сумње да ће западне земље помагати Приштини у вези са признањем у свијету, те додао да је видио у Њујорку да су таргетиране три азијске и три афричке земље.