latinica  ћирилица
23/09/2022 |  22:20 | Аутор: СРНА

Захарова: Борељова изјава конфронтацијска, лишена објективности

Изјава високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља о дјелимичној мобилизацији у Русији и референдумима на ослобођеним територијама прожета је "конфронтацијски расположењем", лишена објективности и реалности, рекла је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Обратили смо пажњу на ову изјаву шефа европске дипломатије која одражава заједнички став земаља ЕУ. Као и многе недавне изјаве Жозепа Бореља, она је прожета конфронтацијским расположењем, потпуно лишена објективности и без додира са реалношћу - навела је Захарова у саопштењу.

Она је нагласила да су оптужбе Русије из ЕУ лицемјерне, с обзиром на то да је Брисел затворио очи пред трансформацијом Украјине у тоталитарну државу "нацистичког типа", у којој су годинама кршена основна људска права и слободе, укључујући право на живот, слободу говора, приступ информацијама, слободу изражавања мишљења, слободу савјести, употребу матерњег језика.

Осим тога, постоји тотална мобилизација цјелокупног одраслог становништва, укључујући и жене, за регрутацију у редове националних батаљона и украјинске војске, рекла је Захарова.