latinica  ћирилица
24/09/2022 |  07:38 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

Сјећање на Србе страдале у Подравању

У цркви у Подравању код Сребренице данас ће бити служен парастос за 60 српских војника и цивила из овог села , од којих је 32 убијено 24. септембра 1992. године, рекао је предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Ово село су као и остала око Сребренице и Братунца, те дијелом Милића и Зворника напале муслиманске снаге из Сребренице и околних села, те Жепе.

Синхронизованом акцијом опколиле су ово планинско српско село и пресјекле једину путну комуникацију према Милићима и починиле злочине над становништвом, а село опљачкале и попалиле.

Међу убијенима је 24. септембра 1992. године било седам жена из Подравања. За ове злочине још нико није одговарао.

Након цјелодневне борбе једна група мјештана је, уз велике губитке, ипак успјела да се увече извуче из окружења и преживи.

У организацији Одбора за обиљежавање значајних датума Сребренице, мјештана Подравања и породица настрадалих биће служен парастос за српске војнике и цивиле из овог села настрадале у посљедњем рату у БиХ, те положено цвијеће на спомен-плочу која је прије десет година постављена и освештана на зиду локалне цркве.