latinica  ћирилица
24/09/2022 |  09:34 ⇒ 09:37 | Аутор: СРНА

Сијарто: Најважније избјећи директан сукоб Русије и НАТО-а

Мађарска сматра да је у овом тренутку најважније да се не дозволи да напетост у односима Русије и НАТО-а прерасте у отворени војни сукоб, чије посљедице нису потребне ниједној од страна, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Петер Сијарто (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Сијарто је истиче да ризик од прерастања напетости у односима земаља НАТО-а и Русије у отворени сукоб неће нестати док год траје криза у Украјини.

Он вјерује да су УН и даље најпогодније мјесто за разматрање питања у вези са поновним успостављањем мира на разним тачкама планете.

Према његовом мишљењу, криза у Украјини неће бити ријешена уколико не буде постигнут договор Русије и САД, независно од тога да ли он одговара другим земљама.

- Заиста сматрам да без разговора и договора Русије и САД ову ситуацију неће бити могуће ријешити, свиђало се то нама или не. То је наш став. Он може бити погрешан, али сматрам да је за рјешавање ове ситуације неопходан руско-амерички дијалог што је могуће прије - рекао је Сијарто за "Спутњик".

Он истиче да се, као и многи други припадници његове генерације, раније надао да никада неће доживјети рат који су преживјели његови родитељи.

- То очекивање се крајем фебруара показало као илузија. Не желимо да доводимо у опасност постојање планете, јер директан сукоб НАТО-а и Русије нема крај и свима је јасно шта то значи. Ето зашто сваки пут када се састајемо с колегама из НАТО-а имамо као задатак број један да не допустимо сукоб Русије и НАТО-а - рекао је Сијарто.

Коментаришући могућност упућивања снага НАТО-а у Украјину, Сијарто је рекао да су до сада споразуми земаља НАТО-а омогућавали да се избјегне размјештање снага Алијансе у Украјини.

- Вољели бисмо да те одлуке остану на снази - рекао је Сијарто.