latinica  ћирилица
24/09/2022 |  10:52 ⇒ 10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Абазовић: Гласаћемо за иницијативу за разрјешење Ђукановића

Мислим да би требало да у Скупштини изгласамо иницијативу о разрјешењу предсједника Мила Ђукановића јер се тиме шаље важна политичка порука, а питање је за правнике да ли то може да се операционализује због ситуације са Уставним судом, изјавио је предсједник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић.
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Ристо Божовић) -
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Ристо Божовић)

Он је за Глас Америке, послије првог обраћања Генералној скупштини УН, рекао да на тај начин парламент треба да упути јасну поруку шта мисли о предсједнику државе.

- То је јако важна политичка порука. Да ли она може да се операционализује због оваквог Уставног суда, то је сада упитно питање за правнике, али дефинитивно таоци смо једног човјека 30 година и сада треба и даље да наставимо да будемо таоци - додао је Абазовић.

На питање зашто не подржава инцијативу за скраћење мандата Скупштини ако жели изборе, Абазовић је одговорио да се не може дати Ђукановићу да води игру.

Према његовом мишљењу, та иницијатива нема везе са тим када ће да буду избори.

- Ми изборе свакако морамо имати - рекао је Абазовић и навео да ће већина да одлучи када ће они бити.

Абазовић је поновио да ће гарантовати да Црна Гора неће мијењати спољнополитички курс и да је то пренио међународним партнерима.

Парламентарна већина Црне Горе доставила је предсједници скупштине Данијели Ђуровић 41 потпис подршке приједлогу за покретање пред скупштином поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе поврјиедио Устав, односно поступка за разрјешење Ђукановића, пошто је одбио приједлог старе парламентарне већине да мандатар за састав нове владе буде Миодраг Лекић.

Одбивши приједлог да Лекић буде мандатар, Ђукановић је такође 20. септембра упутио предсједници Скупштине Данијели Ђуровић приједлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.