latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:05 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Иконић: Требевић добио шансу за развој туризма

Парк природе "Требевић" је заштитом добио нову развојну шансу и стао у ред дестинација које ће на подручју града Источно Сарајево имати посебну пажњу и представљати озбиљну базу за развој туризма, рекао је директор градске Туристичке организације Игор Иконић.
Игор Иконић - Фото: РТРС
Игор ИконићФото: РТРС

Иконић је истакао да је подручје које је стављено под заштиту обилује природним љепотама и културно-историјским споменицима који ће и те како имати утицај на развој првенствено љетњег туризма.

Он је напоменуо да су бројни културно-историјски потенцијали на простору заштићеног подручја, а неки датирају још из 15. вијека, као што је Стари град код Булога, затим ускотрачна пруга из времена Аустроугара која прати клисуру паљанске Миљацке која ће тек добити на значају реализацијом пројекта пјешачко-бициклистичке стазе.

- Ту је и Прераст /камени мост/ који је још 1785. године био прва разгледница Пала, бројни планинарски домови, планинска ботаничка башта `Алпинетум` испод самог врха Требевића која датира још из 1948. године - рекао је Иконић за Срну.

Он је истакао да су бројни и природни ресурси од биљних и животињских ендемских и ријетких врста, изворишта питке воде, клисура паљанске Миљацке, сполеолошких објеката, многобројних планинарских стаза, полигона за истраживање.

- Све наведено нас наводи да управо на Требевићу треба да додатно развијамо рекреативни, здравствени, ловни туризам, туризам на селу, сакупљање љековитог биља - нагласио је Иконић.

Он каже да је одрживи туризам темељ сваке самоодрживости парка природе и неопходно је доста улагања у туристичке садржаје и туристичку инфраструктуру, јер опстанак парка у највећој мјери зависи од туристичке понуде.

Према његовим ријечима, понудом треба привући истраживаче, планинаре, школе у природи, али и породице које ће уживати у овој природној благодети.

- Пред нама је велики посао и озбиљан задатак да заштићено подручје додатно валоризујемо у туристичком смислу, али и да успоставимо баланс између потребе заштите природе и активности људи - нагласио је Иконић.