latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:23 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Милуновић положио вијенац на споменик на Зејтинлику (ФОТО)

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић присуствовао је данас комеморативној свечаности поводом обиљежавања 104 године од пробоја Солунског фронта и положио вијенац на српском Војном гробљу Зејтинлик код Солуна. Комеморативној свечаности присуствовала је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић.
Обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронта - Фото: СРНА
Обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронтаФото: СРНА

- Ми смо данас овдје на Зејтинлику одали помен свим погинулим на Солунском фронту. Делегацију Србије предводила је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић. Ја сам положио вијенац у име Владе Републике Српске, а била је и грчка делегација на највишем војном нивоу - изјавио је Милуновић Срни.

Милуновић је нагласио велику важност да се одржи континуитет учешћа делегације Републике Српске на овој важној манифестацији јер је у ранијим периодима било и оспоравања њеног учешћа од одређених држава.

Фото: СРНА

- Овом приликом желим да захвалим Грцима и њиховом удружењу које организује обиљежавање годишњица пробоја Солунског фронта, као и њиховој регуларној војсци која је обезбиједила мјесто у протоколу Републици Српској и она потпуно равноправно са осталим силама побједницама полаже вијенце на споменик подигнут у част пробоја Солунског фронта и побједе у Првом свјетском рату - додао је Милуновић.

Он је указао да је пробој Солунског фронта био једна од највећих операција у Првом свјетском рату и да је резултат те операције, у којој је најважнију улогу имала српска војска, био капитаулација и Бугарске и Аустро-Угарске, ослобођење Србије и потписивање примирја између савезника и Њемачке 11. новембра 1918. године.

Према његовим ријечима, Српска војска је показала велико херојство у овој великој бици и званично 14. септембра 1918. године је уз јаку артиљеријску припрему почео напад и већ 15. и 16. септембра званично је пробијен Солунски фронт и отворен пут за Тиквешку долину, даље према Србији и даље.

- Српска војска је тада бројала око 150.000 војника, а међу њима је било и 25. 000 добровољаца из српских крајева ван Србије. Од тих 25.000 рачуна се да је око 15.000 добровољаца било из крајева са простора Републике Српске и БиХ - навео је Милуновић.

Фото: СРНА

Он је додао да је Први свјетски рат један од најтежих ратова за српски народ у којем је Србија изгубила трећину становништва.

- Значајно је што су у њему учествовали и Срби са друге стране Дрине, Срби из свих крајева свијета као добровољци су долазили бродовима и били су позвани у Солун - навео је Милуновић.

Он је рекао да се сутра наставља манифестација обиљежавањем у Поликастру поред споменика подигнутог силама побједницама.

 

Храбра српска војска дала је највећи допринос пробоју Солунског фронта, који је био кључни моменат у Првом свјетском рату, поручила је министар за рад, запошавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић на Војном гробљу Зејтилник у Солуну.

- Пробој Солунсог фронта представља један од најважнијих догађаја у нашој историји, која ће памтити огромну храброст српских војника, њихову велику љубав према отаџбини, велику жељу и вољу да се што пре врате на своја огњишта и да својој домовини донесу слободу. На томе ћемо им бити вечно захвални - рекла је Кисићева.