latinica  ћирилица
24/09/2022 |  11:50 | Аутор: РТРС

Ер Србија трећа регионална авио-компанија у Европи

У годишњем избору најбољих свјетских авио-компанија, који британски специјализовани портал Скајтрекс више од 20 година организује на основу испитивања искуства путника, Ер Србија је освојила треће мјесто на листи 10 најбољих регионалних авио-превозника у Европи.
Ер Србија (Фото: TANJUG/ ER SRBIJA/ LUKA FILIPOVIC) -
Ер Србија (Фото: TANJUG/ ER SRBIJA/ LUKA FILIPOVIC)

Испред српске националне авио-компаније нашли су се само грчки Иџијан ерлајнс и Ер Малта, а Ер Србија је на тај начин поправила свој прошлогодишњи резултат, када је у истој категорији заузела шесту позицију.

Према Скајтрексовој методологији, регионалне авио-компаније су авио-превозници са пуном услугом који претежно обављају летове у трајању до шест часова.

У категорији најбољих авио-компанија у источној Европи, Ер Србија је такође освојила треће мјесто, што је напредак у односу на прошлу годину, када је била пета.

Ове године испред српске националне авио-компаније су били само Ер Балтик и пољски ЛОТ Полиш, док су се иза Ер Србије нашли Виз ер, чешки ЧСА Чек ерлајнз, Кроација ерлајнс, румунски Таром и други.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек рекао је да је напредак на Скајтрексовим листама важан показатељ да је та компанија на добром путу.

- Пандемија вируса корона снажно је утицала на укупно пословање свих авио-компанија. Ипак, ове љетње сезоне забиљежили смо пораст броја путника, што је резултат који охрабрује. Настављамо да обнављамо нашу флоту и ширимо мрежу дестинација, али то није све. У наредном периоду радићемо на даљем унапређењу услуге у различитим сегментима, пошто смо увјерени да се ту налази кључ дугорочног односа између путника и авио-компаније - поручио је Марек на свечаности у Лондону.

Овогодишњи Скајтрексов избор заснован је на истраживању које је спроведено од септембра 2021. до августа 2022. године на више од 14 милиона испитаника у више од 100 земаља, а за најбољу свјетску компанију за ову годину проглашен је Катар ервејз.

Скајтрексове награде за најбоље свјетске авио-компаније додјељују се од 1999. године, када је тај британски специјализовани портал покренуо глобално годишње истраживање о задовољству путника авио-компанијама. Те награде сматрају се својеврсним "Оскарима авио-индустрије", као признања за квалитет и глобално мјерило изврсности авио-компанија, додјељена на основу искуства путника, наводи се у саопштењу.

Иначе, на Скајтрексовој свјетској листи 100 најбољих компанија, Ер Србија је на 92. мјесту, што је помак у односу на 2021. годину, када је била на 109. мјесту.