latinica  ћирилица
24/09/2022 |  12:45 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Служен помен за 130 бораца ВРС-а из Залужана, Куљана и Пријечана (ВИДЕО)

У Бањалучком насељу Залужани служен је помен за 130 бораца Војске Републике Српске из Залужана, Куљана и Пријечана, који су погинули у Отаџбинско-одбрамбеном рату.
Помен за 120 бораца ВРС - Фото: РТРС
Помен за 120 бораца ВРСФото: РТРС

Винка Вученовић, обраћајући се у име мјесне борачке организације истакла је да је данашњи дан један од 365 дана у години, када се чланови породица у заједничкој молитви присјећају свих оних који су дали највредније и најсветије што су имали за своју отаџбину.

О њиховој жртви, каже Вученовић, свједочи и спомен-обиљежје које је изграђено уз мукотрпан рад мјесне борачке организације, а уз подршку градске борачке организације. Вученовићева се захвалила ученицима ОШ Јован Дучић и члановима КУД Младост из Залужана, што су дали допринос помену погинулим борцима и што његују културу сјећања.

И предсједник Борачке организације Бањалука Горан Рогић указао је на значај учешћа младих у помену.

- Свако наше окупљање, буди сјећање на јуначка дјела синова, очева, мужева који су дали живот за одбрану ових простора - каже Рогић.

Како он истиче треба поштовати прошлост и светиње.

- Поштујмо светиње и прошлост, јер једино тако се можемо надати будућности - поручује Рогић.

Начелник градског одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радивој Мајсторовић изразио је захвалност породицама погинулих бораца, мјесне и градске борачке организације што својим окупљањем показују да борци који су погинули у отаџбинско-одбрамбеном рату, нису и не смију бити заборављени.

Истиче да је на подручју Бањалуке, у више од 50 мјесних заједница, изграђено спомен-обиљежје погинулим борцима и да ће имена свих бораца која су уклесана на тим споменицима, бити уклесана и на централном спомен-обиљежју погинулим борцима чија изградња би, додаје Мајсторовић, ускоро требало да почне у центру Бањалуке.