latinica  ћирилица
24/09/2022 |  12:52 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

К. Дубица: Борци одали почаст погинулим и евоцирали успомене на тешке ратне дане

Дан 11. пјешадијске дубичке бригаде Војске Републике Српске обиљежен је данас у Козарској Дубици, а тим поводом у Спомен-храму Свете Петке служен је парастос за 224 погинула борца са подручја те општине.
Козарска Дубица, парастос - Фото: СРНА
Козарска Дубица, парастосФото: СРНА

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је обиљежавање Дана 11. пјешадијске бригаде прилика да се борци друже и евоцирају успомене на тешке ратне дане и четири и по године рата.

- Обиљежавамо данас и пресудне дане који су донијели мир и очување нашег народа на овим просторима, а крајем рата смо овдје херојском одбраном сјеверозападних граница Републике Српске од агресије Хрватске војске успјели да се одбранимо и Дејтонским мировним споразумом потврдимо Републику Српску - изјавио је Ћибић.

Он је нагласио да Дан бригаде и "Септембарске дане одбране" борци увијек доживљавају са поносом јер је тада "срце било од челика јаче", што је и парола одбране Козарске Дубице.

Ћибић је навео да ће поводом обиљежавања 30 година Војске Републике Српске код Спомен крста у порти Храма Свете Патке бити изведен умјетнички програм, а да ће се затим борци дружити и прославити свој дан.

Командант одбране западних граница Републике Српске у септембру 1995. године Пантелија Ћургуз истакао је значај обиљежавања Дана бригаде јер помен страдалим и евоцирање успомена на протекли Одбрамбено-отаџбинском рату значи очување вриједности проистеклих из тог рата.

- Тих вриједности нема много и оне су Република Српска и борци. Ми смо на овим просторима, нажалост, скоро годину дана раније били у прилици да се морамо организовати с циљем заштите тадашње државе, а затим и одбране српског народа на овим просторима - рекао је Ћургуз новинарима.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је да га радује што су се поводом Дана 11. пјешадијске бригаде и 30 година Војске Републике Српске окупили бројни припадници те јединице.

- То су већ старија лица, са много сиједе косе, а посебне емоције изазивају ти сусрети, стисак руке и успомене које вежу те људе из периода када су стварали Републику Српску. Треба радити на његовању овог датума и традиције, а општина Козарска Дубица ће у сарадњи са Борачком организацијом помоћи да се борци и даље окупљају, још масовније него ове године - рекао је Рељић.

Током Одбрамбено-отаџинског рата кроз једнице 11. пјешадијске бригаде Козарска Дубица прошло је више од 5.700 бораца, рањено је њих 562, а јединица је имала 195 погинулих и настрадалих бораца.

Један број бораца Козарске Дубице учествовао је у рату у саставу других ратних јединица, а укупно су погинула 224 борца, а 614 је рањено.

Бригада, мобилисана 30. јуна 1991. година, одликована је "Орденом Карађорђеве звијезде", а учествовала је на многим ратиштима широм Републике Српске и БиХ и није изгубила нити квадратног метра територије.