latinica  ћирилица
24/09/2022 |  15:15 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

У Ритешићу положен камен темељац за изградњу српско-руског села (ВИДЕО)

У добојском насељу Ритешић данас је положен камен темељац за изградњу српско-руског свеправославног етно-села.
Ритешић - камен темељац - Фото: СРНА
Ритешић - камен темељацФото: СРНА

Радови будућег комплекса који ће бити изграђен уз Манастир Свете Матроне Московске отпочели су изградњом три куће - једне у стилу српске куће са Златибора, те руске и црногорске куће.

Камен темељац положили су амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, гости из Србије и Црне Горе.

Калабухов је истакао да је Српско-руски духовни центар, у оквиру којег се гради ово село, један од симбола пријатељства који веже руски и српски народ.

- Радује ме присуство младих, људи средњег узраста и оних старијих генерација. То је потврда да ће наше пријатељство бити још снажније, а наши људи још ближи - изјавио је Калабухов новинарима.

Јеринић је захвалио за већ традиционални долазак амбасадору Калабухову, као и предсједнику Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорану Гајићу и становницима Ритешића за изградњу овог комплекса, коју помаже и Градска управа Добоја, те ширењу међусобног пријатељства.

- Захвалан сам и игуману Манастира Свете Матроне Московске, који је омогућио да манастир заживи. Живот Манастира је већ далеко и одмакао великим бројем поклоника - изјавио је Јеринић.

Гајић је поручио да ће у комплексу бити грађене куће и у стилу других православних народа, које ће бити отворене за све добронамјерне госте.

Он је навео да је камен темељац данас положен у оквиру 12. традиционалне манифестације "Дани меда, ракије и котлића", посвећене развоју туристичког потенцијала овог насеља и града Добоја.

Данашњој манифестацији присуствују и замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Александар Суботић, те гости из Србије и Црне Горе.

Српско-руско свеправославно етно-село гради се у оквиру Српско-руског центра, који се налази уз Манастир, а који ће се састојати из неколико функционалних цјелина, између осталог, руски кутак, ресторан руског цара, сала за састанке, апартмани за смјештај званичника и ходочасника, руски војни музеј, те руска болница.

Изградња манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села у Ритешићу почела је 2009. године на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића.

Градња манастира почела је 8. априла 2010. године, а тадашњи епископ зворничко-тузлански Василије освештао је темеље 1. маја исте године.

У оквиру руског-етно села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.