latinica  ћирилица
24/09/2022 |  15:30 ⇒ 20:01 | Аутор: sputniknews.com

Путин потписао пакет закона о војној служби

Председник Русије Владимир Путин потписао је пакет измјена и допуна Кривичног законика који се односи на војну службу. Уводи се кривична одговорност за пљачку – кривично дјело почињено у периоду ратног стања или у условима оружаног сукоба или борбених дејстава.
Владимир Путин  (Фото:EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY) -
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY)

За то кривично дјело предвиђена је казна затвора од шест до 15 година.

За добровољну предају пријети од три до 10 година затвора, а за дезертерство или неодазивање на служење војног рока до десет година.

Предвиђена је и казна затвора до 10 година за одбијање учествовања у војним или борбеним дејствима током ратног стања или у условима оружаног сукоба.

Поред тога, пооштрава се одговорност за неизвршавање војних наређења, пружање отпора начелнику војне службе, самовољно напуштање места службе, избегавање службе, кршење правила службе, губитак војне имовине, ако су почињени "у вријеме ратног стања, у ратно вријеме или у условима оружаног сукоба или за вријеме трајања борбених дејстава".

Такође је потписан закон који предвиђа поједностављену процедуру за добијање руског држављанства за странце који су склопили уговор о служењу војног рока.

Неке измјене се односе на испуњавање уговора у вези државне наруџбине - за поновљено кршење услова уговора пријети од четири до осам година затвора, а ако задатак није извршен или штета износи најмање пет милиона рубаља – од пет до десет година затвора.