latinica  ћирилица
24/09/2022 |  17:19 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Институције Српске имаће одговор на одлуку Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

У ишчекивању образложења одлуке Уставног суда БиХ којом је ван снаге стављен Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти , не престају реаговања званичника из Републике Српске. Већ се назиру потенцијални одговори званичне Бањалуке.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Српски члан Предсједништва Милорад Додик не искључује могућност потпуног одбацивања одлука Уставног суда што предлажу и правни стручњаци.

Неочекиване потези Републике Српске за очекивану одлуку Уставног суда БиХ којом је погажен Устав и Дејтонски споразум. Тако се може описати ситуација након што су прво Кристијан Шмит, а потом и Уставни суд ван снаге ставили Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Српској.

- А неочекивано може бити свашта, потпуно одбацивање Уставног суда као институције без обзира што пријете - каже Додик.

Очекивано пак би било да Народна скупштина донесе нови закон са истим садржајем, на тај начин Српска већ је успјевала да "доскочи" Уставном суду када год се суочила са покушајем развлашћивања и одузимања права да буде власник своје имовине.

- Креираћемо нови закон, видјели сте, Уставни суд је оспоравао и Дан Републике, 9. јануар. Налазили смо начина да им доскочимо по том питању - рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

Правни ауторитети шире лепезу одговора Републике Српске на ударе Уставног суда. Једна од могућности је повлачење двоје српских судија чиме би рад Уставног суда био закочен.

- Један од начина ако се они не повуку да Република Српска прогласи све одлуке Уставног суда шкодљивим по њене националне интересе и да се неће извршавати на територији Републике Српске. До таквих одлука не треба држати и не треба их извршавати и наставити ићи својим путем - навео је професор Правног факултета, Универзитета у Бањалуци Витомир Поповић.

- Овај Уставни суд за своју одлуку не налази ниједан једини темељ у Уставу БиХ јер одредбе о томе да је БиХ односно ПС БиХ надлежана да уређује питања својине јавне власти није нигдје записана. Оваква пракса Уставног суда у овој материји је неодржива - сматра професор Правног факултета , Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

Политичка борба за очување опстојности Републике Српске са свим њеним дејтонским атрибутима тражи српско јединство. Њега сада нема каже Додик, али увјерен је да ће послије избора Српска бити толико јака да ће моћи да одговори на све ударе Уставног суда, ОХР-а, појединих амбасада и политичког Сарајева.

- Дакле уколико буде снажна структура у НСРС, биће и Влада, и ми ћемо ићи на доношење одлука, ако ово ово остане да се трпи значи да ће нам једног дана одузети путеве, електране, шуме да ће све прогласити да је надлежност БиХ што није. Ми ћемо бранити свој статус, своју позицију ако не можемо да обезбједимо позицију Српске у БиХ, шта ћемо у БиХ, можда једне ноћи донесемо још једну неочекивану одлуку - појаснио је Додик.

Док Српска спрема адекватан одговор Уставном суду, РУГИП ради свој посао. Сву имовину на територији Српске која је обухваћена оспореним законом већ је укњижила на јавне установе, јединице локалне самоуправе и Републику Српску. Попут зграда судова, школа, болница и других непокретности потребних за рад локалних самоуправа. А шуме и шумско земљиште раније је већ укњижено као својина Републике Српске.