latinica  ћирилица
24/09/2022 |  18:26 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт у Српској не признаје Шмита, он остаје нелегитиман

Члан Предсједништва СНСД Сташа Кошарац изјавио је да институције Републике Српске и њихови представници не признају њемачког грађанина Кристијана Шмита као високог представника и да тај став остаје непромијењен.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Шмит се умијешао у предизборну трку у Републици Српској и стао у заштиту ПДП-ове Јелене Тривић, измишљајући да се састао са органима власти у Српској. То је плод његове маште, а не реална ситуација - рекао је Кошарац за Срну, коментаришући Шмитову тврдњу да има контакт са органима у Републици Српској.

Кошарац је нагласио да се Шмит лажно представља као високи представник, те нема легитимитет јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

- Нико у власти Републике Српске не признаје Шмита, нити се састаје и комуницира с њим. Шмит каже да не жели да говори о односу са Милорадом Додиком. Наравно да не жели, јер такав однос не постоји - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да једини с ким се Шмит састаје и ко га признаје су ПДП и њихове наде и узданице Јелена Тривић и Драшко Станивуковић.

Према његовим ријечима, Шмиту би очито одговарало да је ПДП-ов кадар на челу институција Српске, јер се међусобно подржавају и прихватају.

- Ми не желимо да будемо дио те приче и наш став је да Шмит нема право да се уплиће у било какве односе унутар Републике Српске и БиХ генерално. То важи и за изборну кампању. Шмит је овдје туриста и нема легитимитет да буде дио било којег процеса, па ни изборног - истакао је Кошарац.

То, додао је он, не могу нити ће промијенити очигледне симпатије Шмита и челника ПДП-а.

- Шмит остаје нелегитиман и тачка. Нека његов избор буде "зелена" Јелена Тривић. Грађани Републике Српске бирају искусног Милорада Додика - закључио је Кошарац.