latinica  ћирилица
24/09/2022 |  18:46 ⇒ 25/09/2022 | 14:26 | Аутор: РТРС

Заједнице етажних власника поднијеле кривичне пријаве против Станивуковића (ВИДЕО)

Заједнице етажних власника у бањалучкој Алеји Светог Саве поднијеле су кривичне пријаве против Драшка Станивуковића, одговорних у Одјељењу за просторно уређење и Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука. Терете их за злоупотребу службеног положаја, неизвршење судске одлуке и несавјестан рад у служби. Станивуковић негира одговорност.
Бања Лука - Земљиште гдје је био биоскоп Козара - Фото: РТРС
Бања Лука - Земљиште гдје је био биоскоп КозараФото: РТРС

На локацији у центру Бањалуке, гдје се тренутно гради стамбена зграда, некада је било кино "Козара". Станари околних зграда су постали познати јавности када су се успоротивили одлуци Града да на истом мјесту буде зграда од 13 спратова.

Ни након што је Уставни суд прогласио неуставним Регулациони план, градско Одјељење за просторно уређење није ставило ван снаге грађевинску дозволу. Рок за поништење дозволе био је 22. август. Зато су станари пет зграда поднијели кривичне пријаве.

Кривичну пријаву добио је и градоначелник Бањалуке. Терете га за злоупотребу положаја, јер је, тврде, на чело одјељења поставио "овлашћене потписнике" који одбијају да поступе по одлуци Уставног суда.

Станивуковић каже да он није одговоран за тренутна дешавања и оспорава сваку одговорност.

– Ја бих волио да се сретнемо за двије године па да видимо хоће ли бити ишта од те кривичне пријаве - додао је.

Темељи небодера, за чију градњу је актуелна градска администрација издала грађевинску дозволу и то без сагласности станара околних зграда на које се обавезала - су зарасли травом. Хоће ли градња бити настављена, одговор нисмо добили од инвеститора "Синема тауер". Али јесмо од Станивуковића, који се сад, поред грађана, плаши и тужби инвеститора.

На питање да ли то значи да ће бити настављена градња небодера, Станивуковић каже да не значи и да ће Регулациони план ићи на поновно усвајање. које ће бити тек на прољеће.

До тада ће на адресу градске управе стижу и нове кривичне пријаве. Адвокат Александар Јокић тражи да тужилаштво покрене кривични поступак због незаконитог поступања према станарима који су 5. јула протестовали због почетка градње небодера и приступне саобраћајнице.

- Приступни путеви пробијани су без адекватних рјешења, уклоњено је зеленило на том мјесту, грађани који су покушали да спријече радове били су физички удаљени од стране приватног обезбјеђења. Нико од надлежних институција, укључујући комуналну полицију, инспекторате, није изашао на позиве грађана који су читав дан звали да се изађе на лице мјеста - истиче Јокић.

На мјесту дешавања тада је био Александар Шево, који од 1976. године живи уз некадашње кино Козара, али до почетка радова на 13-спратници никада, каже, није доживио сличне непријатности.

- Нема шта да нису радили, мене је човјек попрскао шмрком воде, цијелог ме окупао зато што сам рекао да не треба да то раде. Нико овдје не жели зграду, а предвиђено је и да буде двосмјерна улица која не би била безбједна за дјецу и пјешаке - наглашава Шево.

Станаре у Алеји Светог Саве питали смо и шта би жељели да новим регулационим планом буде предвиђено на овој локацији. Многи су одговорили да их за некадашње кино вежу лијепе успомене и да би вољели да на том мјесту буде неки објекат за културна догађања.

А управо то је прије двије године у предизборној кампањи овим људима обећао Драшко Станивуковић који је тада најавио изградњу амфитеатра на отвореном.

Умјесто обећаног амфитеатра, грађане овог насеља на улицу је извела зграда од 13 спратова.