latinica  ћирилица
24/09/2022 |  19:51 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Други дан гласања на референдуму упркос ракетним нападима Украјине

У Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској област, грађани се други дан заредом на референдуму изјашњавају о уласку ових области у састав Руске Федерације. Посљедњи дан референдума је 27. септембар. Гласање не протиче без проблема пошто су украјинске снаге гранатирале Доњецк, при чему је погинула једна особа.
Референдум у Луганску (Фото: EPA-EFE/STRINGER) -
Референдум у Луганску (Фото: EPA-EFE/STRINGER)

Страх од украјинских граната није спријечио милионе гласача у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области да гласају. На биралиштима су велики редови, а гласање се организује и у аутобусима како би се грађанима у појединим насељима олакшало да дају свој глас.

Владимир Висоцки, предсједник Централне изборне комисије Доњецке области, изјавио је да је излазност на референдуму 23,64 одсто, а гласало је више од 370.000 бирача.

На листићима у Луганској и Доњецкој области бирачи одговарају на питање "да ли подржавају прикључење своје републике Русији као федералног субјекта“, а листићи су одштампани искључиво на руском језику. У Запорожју и Херсону референдумско питање гласи "да ли се залажете за отцјепљење од Украјине, стварање независне државе и накнадно приступање Русији“.

У Запорожју и Херсону гласа се на украјинском и руском језику.

Референдум прати и велики број међународних посматрача. Себастијан Агобијан Лопез из Уругваја представља 67 партијских организација које припадају 30 различитих земаља Латинске Америке.

- Народ који ја представљам жели да зна да ли је ситуација овдје мирна, и да ли људи гласају својом вољом - нагласио је Лопез.

Широм Руске Федерације грађани су окупљени на трговима како би пружили подршку гласачима на референдуму. У Волгограду, Краснојарску, Грозном, Казању, окупљено је на десетине хиљада људи који носе руске заставе.

У Кијеву грађани, као и украјински званичници, осуђују референдум и називају га лажним.

Из Москве саопштавају да ће се по завршетку референдума и, сигурни су, уласка Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области у састав Руске Федерације, сваки покушај Украјинаца да преузму контролу над тим дијеловима земље сматрати нападом на руску територију.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је измјене и допуне Кривичног законика који се односи на војну службу којима је, између осталог, предвиђена казна до десет година затвора за дезертерство или неодазивање на служење војног рока. Уводи се и кривична одговорност за добровољну предају за шта је предвиђена затворска казна од три до десет година затвора.