latinica  ћирилица
24/09/2022 |  20:12 ⇒ 25/09/2022 | 08:02 | Аутор: СРНА

Лавров: Референдуми се одржавају на препоруку Зеленског

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је вечерас на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку да се референдуми у Луганској и Доњецкој Народној Републици, те регионима Запорожје и Харков одржавају на препоруку украјинског предсједника Владимира Зеленског.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/илустрација)

- Запад негодује због референдума који се тренутно одржавају у Луганској и Доњецкој Народној Републици, те регионима Запорожје и Харков. Међутим, мјештани тих територија само су реаговали на чињеницу да им је то предсједник Украјине Владимир Зеленски препоручио у једном од својих интервјуа из августа прошле године - рекао је Лавров

Шеф руске дипломатије је подсјетио да је тада Зеленски савјетовао мјештанима Донбаса да да иду у Русију, преноси "Раша тудеј".

Лавров је указао на то да је Зеленски потом савјетовао сваком које се осјећа као Рус да зарад своје дјеце и унучади да оде у Русију.

- Мјештани поменутих региона управо то и чине, носе своју земљу са њима - рекао је Лавров.

Референдум о питању уласка у састав Русије почео је у јуче у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области. Гласање ће трајати до уторка, 27. септембра.