latinica  ћирилица
24/09/2022 |  20:38 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Рекордни приход Електропривреде више од милијарду КМ

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је ова компанија остварила приход у овој години од милијарду и стотину милиона КМ, што је рекорд од оснивања предузећа.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

- Електропривреда Српске је важан стуб развоја привреде у Српској и важан уплатилац прихода у републички буџет - рекао је Петровић.

Он је рекао да је "Електропривреда Републике Српске" једини извозник електричне енергије у региону.

Према његовим ријечима, направљен је низ програма и покренуте активности како би се додатно осигурала стабилност и независност енергетског система Српске.

- То је, првенствено, програм који смо промовисали и који ћемо имплементирали од октобра. Од октобарских рачуна до марта потрошачу који уштеди енергију на свом личном буџету ми ћемо дати попусте који износе за, на примјер, рачун од 100 КМ платиће 42 или 43 КМ - истакао је Петровић за АТВ.

Петровић је подсјетио на значајне инвестиционе подухвате попут хидроелектрана "Дабар" и "Бистрица", на заједнички пројекат са Електропривредом Србије - "Бук бијела", те са мађарском компанијом изградња соларне електране "Требиње један".

Он је нагласио да неће бити потребе за повећањем цијена електричне енергије до краја године, а ни послије.

- Уштедама и новим инвестицијама можемо допринијети потпуној стабилности - навео је Петровић.

Петровић је рекао да Електропривреда Српске има више од 8.700 радника у систему.

- Долазе нове генерације које ће остати унапређивати Српску и њен енергетски сектор. Вјерујем да ће тада Електропривреда бити још напреднија и стабилнија", закључио је Петровић.

Електропривреда Републике Српске јуче је прославила 30 година од оснивања.