latinica  ћирилица
24/09/2022 |  21:43 ⇒ 25/09/2022 | 08:02 | Аутор: sputniknews.com

Лавров у УН: Одлучује се какав ће бити свјетски поредак

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је на драстичну деградацију ситуације у области међународне безбједности. Према његовим ријечима, данас се одлучује какав ће бити свјетски поредак: са хегемоном или праведни свијет без уцјена.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)

Обраћајући се учесницима 77. Генералне дебате Генералне скупштине УН он је рекао да се "умјесто поштеног дијалога и потраге за компромисима суочавамо са дезинформацијама, инсценираним ситуацијама и провокацијама".

Курс Запада подрива повјерење према међународним институцијама као органима усаглашавања интереса, као и према међународном праву као гаранцији праведности и заштите слабих од безакоња, рекао је он.

- Данас се решава питање будућег свјетског поретка, то је јасно сваком објективном посматрачу. Питање је да ли ће то бити свијет са једним хегемоном који све тјера да живе по својим добро познатим "правилима" од којих само он има корист. Или ће то бити демократски, праведан свијет, свет без уцјене и застрашивања, неонацизма и неоколонијализма - поручио је Лавров.

Русија је, како је рекао, чврсто изабрала другу опцију и заједно са савезницима, партнерима и истомишљеницима позива да такав свијет и постане стварност.

Шеф руске дипломатије критиковао је поступање Сједињених Држава према другим земљама, истичући да Вашингтон са својим савезницима жели да заустави точак историје.

Он је констатовао да у прошлост одлази "унилатерални модел свјетског развоја који је омогућавао задовољавање интереса Запада, 'златне милијарде'".

- Данас стварање суверених држава спремних да се боре за своје националне интересе води ка формирању равноправне, социјално оријентисане и одрживе мултилатералне архитектуре. Ипак, Вашингтон и владајуће елите Запада које су му потпуно потчињене доживљавају објективне геополитичке процесе као пријетњу њиховој доминацији. САД и њихови савезници желе да зауставе точак историје. Када је својевремено прогласио побједу у Хладном рату, Вашингтон је себе ставио малтене у ранг божјег изасланика на земљи који нема обавезе, него само "света" права да ради гдје и шта хоће без икакве казне - рекао је руски министар.