latinica  ћирилица
25/09/2022 |  07:57 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Милуновић данас у Поликастру

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић положиће данас вијенац на споменик силама савезницама у Поликастру у оквиру обиљежавања 104 године од пробоја Солунског фронта.
Обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронта - Фото: СРНА
Обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронтаФото: СРНА

Милуновић је јуче присуствовао комеморативној свечаности и на српском Војном гробљу Зејтинлик код Солуна положио вијенац у име Владе Српске.

Милуновић је рекао у изјави Срни да веома важно да се одржи континуитет учешћа делегације Републике Српске на овој важној манифестацији јер је у ранијим периодима било и оспоравања њеног учешћа од одређених држава.

- Овом приликом желим да захвалим Грцима и њиховом удружењу које организује обиљежавање годишњица пробоја Солунског фронта, као и њиховој регуларној војсци која је обезбиједила мјесто у протоколу Републици Српској и она потпуно равноправно са осталим силама побједницама полаже вијенце на споменик подигнут у част пробоја Солунског фронта и побједе у Првом свјетском рату - додао је Милуновић.

Он је подсјетио да је пробој Солунског фронта био једна од највећих операција у Првом свјетском рату и да је резултат те операције, у којој је најважнију улогу имала српска војска, био капитулација Бугарске и Аустро-Угарске, ослобођење Србије и потписивање примирја између савезника и Њемачке 11. новембра 1918. године.

Према његовим ријечима, Српска војска је показала велико херојство у овој великој бици и званично 14. септембра 1918. године је уз јаку артиљеријску припрему почео напад и већ 15. и 16. септембра званично је пробијен Солунски фронт и отворен пут за Тиквешку долину, даље према Србији и даље.

- Српска војска је тада бројала око 150.000 војника, а међу њима је било и 25. 000 добровољаца из српских крајева ван Србије. Од тих 25.000 рачуна се да је око 15.000 добровољаца било из крајева са простора Републике Српске и БиХ - навео је Милуновић.