latinica  ћирилица
25/09/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Макеј: Запад одговоран за сукоб у Украјини

Запад сноси кривицу за сукоб у Украјини, изјавио је министар спољних послова Бјелорусије Владимир Макеј у обраћању на сједници Генералне скупштине УН.
Владимир Макеј (Фото: EPA/TATYANA ZENKOVICH) -
Владимир Макеј (Фото: EPA/TATYANA ZENKOVICH)

- Учешће НАТО у нелегитимним ратовима против Југославије, Ирака, Либије, Сирије, као и покушаји Алијансе да уђе у историјски источнословенске и сусједне земље, предодредили су судбину првог "Версаја" за "Версај 2.0". Због тога кривицу за непрестано крвопролиће у Украјини у потпуности мора да сноси Запад - нагласио је Макеј.

Према његовим ријечима, Запад је учинио да сукоб у Украјини буде неизбјежан, не само својом политиком ширења НАТО, већ и одбијањем да размотри приједлоге својих противника.

Он је указао и на то да Бјелорусија много и свуда говори о сукобу у Украјини.

Макеј је напоменуо да Минск и не може да се понаша другачије јер се сукоб дешава у непосредној близини.

Он је изразио жаљење што је "братски украјински народ постао жртва геополитичких игара колективног Запада".

Шеф бјелоруске дипломатије је нагласио да Западу Украјина није потребна ни као чланица НАТО и ЕУ те да су нови "покровитељи" Кијев искористили у великој игри против Русије.

- Украјина данас плаћа крвљу, јер су њени политичари дозволили да буду обманути и заборавили су на историјско братство три источнословенска народа - Бјелоруса, Руса и Украјинаца - додао је Макеј.