latinica  ћирилица
25/09/2022 |  10:51 | Аутор: СРНА

Додик: Русија привржена Дејтону и није спремна да се из њега повуче

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Русија остаје привржена Дејтонском мировном споразуму и није спремна да се из њега повуче, без обзира на то што западњаци покушавају да је избаце.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Русија се веома активно укључује по питањима која долазе из БиХ у Савјету безбједности УН - рекао је Додик.

Додик је истакао да је руски предсједник Владимир Путин пријатељ мира, стабилности, уважавања, политике немијешања и политике која треба да осигура дугорочну стабилност и мир, а то је и оно за шта се Република Српска и залаже.

Српски члан Предсједништва рекао да чињеница да је три пута за 10 мјесеци разговарао са Путином указује на добре односе Републике Српске и Русије.

- Путин је несумњиво велики пријатељ свих мирољубивих људи на свијету и оних који хоће да сарађују са Русијом и уважавају је. Наш народ је несумњиво један од тих - рекао је Додик за МИС Телевизију.

Он је рекао да је на састанку у Москви са Путином било разговора и о политичким темама, наводећи да Руска Федерација остаје привржена међународном праву, без обзира на то што је то право "пало".

- Сама чињеница да Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности, инсистирају на међународном праву, као и многе земље у свијету, говори о томе да су оне спремне да се супротставе ономе што западни свијет ради, а то је да путем неких правила које намећу уређују свијет онако како мисле да треба - рекао је Додик.

Додик је навео да је приврженост Дејтонском споразуму додатни разлог да се вјерује у Русију да се поштује међународно право, а не дневна воља, или невоља, неког министра западне администрације.

- Вјерујем да је будућност свијета у земљама које се поштују, а не у системима у којима се свако мијеша у туђе послове. Путин рачуна да је патриотизам најважнија ствар коју људи могу да имају. То јесте супротно ономе што гледамо у неолибералном свијету, који тражи одрицање од идентитета нације, па чак и државе - рекао је Додик.

Он је навео да је тако и овдје, као и да треба схватити да оно што се намеће са стране није дио културе и традиције српског народа, нити будућности.

- Разговор са Путином, несумњиво једним од водећих лидера свијета, био је разговор пријатеља, без икаквих скривених намјера, евентуалних спекулација - рекао је Додик.

Осврћући се на то да није дозволио да БиХ уведе санкције Русији, Додик је рекао да му је Путин пренио да зна са каквим се тешкоћама сусреће у вези са тим.

- Русија је велика држава са великом политиком, нису скучени као ови у Сарајеву гдје мржња извире на сваком кораку од стране политичког Сарајева и према Србима и Србији и Републици Српској, у овом тренутку готово видљиво и према Русији, а поготово према Путину. Русија на то није узвратила тиме да ФБиХ не добије гас него да то буде по истим условима као према Српској - навео је Додик.

Он је истакао да то говори о величини Русије и предсједника Путина.

- Да су Џаферовић или Бакир Изетбеговић у другој позицији они би давно заврнули гас, али нису. Зато је Русија велика, моћна - рекао је Додик.