latinica  ћирилица
25/09/2022 |  11:26 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Парламентарни избори у Италији; Анкете указују на побједу крајње деснице

У Италији се данас одржавају парламентарни избори, а резултати анкета указују да највише шанси за побједу имају странке крајње деснице.
Парламентарни избори у Италији (Фото: EPA/MASSIMO PERCOSSI) -
Парламентарни избори у Италији (Фото: EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Скоро 51 милион Италијана има право гласа, а резултати анкета показују да би излазност могла бити нижа од рекордних 73 одсто на протеклим изборима одржаним 2018. године.

Све указује на то да, упркос бројним кризама са којим је Европа суочена, велики број Италијана не мари за политику пошто је Италија након прошлих избора имала три коалиционе администрације и на челу сваке од њих био је неко ко није ни био на изборној листи.

Прије 15 дана објављена је забрана изношења резултата предизборних анкета и тада је највише гласова добила Ђорђа Мелони и њена странка крајње деснице "Браћа Италије".

На другом мјесту био је бивши премијер Енрико Лета и његова Демократска партија.

Демократска партија је дио алијансе странака десног крила уз Лигу Матеа Салвинија и Напријед Италија на чијем је челу некадашњи премијер Силвио Берлускони.

Италија има компликован изборни закон који предност даје коалицијама што значи да Демократска партија има мале шансе јер нису успјели да окупе партије истог става, преноси АП.

Уколико би Мелонијева постала премијер, она би била прва жена на тој функцији, али ће јој за формирање снажне, владајуће коалиције бити потребно више седмица.

Избори се одржавају шест мјесеци прије времена јер се администрација Марија Драгија распала крајем јула, а предсједник Серђо Матарела није имао друге опције осим да распише пријевремене изборе.

Биралишта су отворена у 7.00 часова, а пребројавање гласова почеће непосредно након затварања у 23.00 часа. Прве пројекције требале би бити у раним јутарњим часовима.