latinica  ћирилица
25/09/2022 |  11:56 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

"Државнички и патриотски наступ Вучића у Њујорку"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је предсједник Србије Александар Вучић имао државнички и патриотски наступ на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Веома јасан, без калкулација, државнички и патриотски наступ Вучића у којем је јасно рекао да различити аршини не могу да се употребљавају у истим ситуацијама на различитим мјестима и у различито вријеме - рекао је Додик за МИС Телевизију.

Према његовим ријечима, Вучић је затражио да УН осигурају територијални интегритет Србије у складу са Резолицију 1244, што је велики корак за представљање тих ствари.

Додик је истакао да је несумљиво да је Вучић лидер који има снагу и ауторитет да то каже и додао да је његов настуо био снажан и неуобичајен за лидере који долазе са овог простора.

Говорећи о разговорима са хрватским предсједником Зораном Милановићем, Додик је рекао да цијени његове ставове када је ријеч о процесима и дешавањима у БиХ.

- Његови ставови о поштивању Устава и организацији БиХ која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, исти су са оним што ја говорим и то је важно - рекао је Додик.

Он каже да се разликују по питањима из историје, јер је тешка историја Срба и Хрвата, али да се мора гледати како стабилизовати садашње прилике и ићи даље и очувати Српску, која показује своју виталност, све више се уважава у региону и сматра се важним и незаобилазним фактором уставог поректа БиХ.

- Прије шест, седам година сви су били удружени против Републике Српске - Хрвати, муслимани и међународни фактор, а сада то није тако, јер ситуација није дозволила да се проведе мајоризација над Хрватима како то хоће муслимани. То је неминовно довело да се и Хрватска, као потписница Дејтонског споразума, укључи у то питање и на то има право, као и Србија - рекао је Додик