latinica  ћирилица
25/09/2022 |  12:26 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан одбране у Новом Граду

У Новом Граду данас је обиљежен Дан одбране у сјећање на септембар 1995. године кад је општину прво напала Хрватска војска 18. и 19. септембра, а потом и јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ из Цазинске крајине.
Помен у Новом Граду - Фото: СРНА
Помен у Новом ГрадуФото: СРНА

Тим поводом служен је помен и положени вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да се обиљежава важан датум, када је након жестоких борби, 25. септембра територија општине Нови Град ослобођена.

- Користимо сваки тренутак и сваку прилику као што је ова да се сјетимо наших погинулих бораца, младих људи који су оставили своје животе на бранику отаџбине - рекао је Дрљача.

Дрљача је напоменуо да се животи више од 30.000 погинулих у минулом рату не могу надокнадити, али да остаје дужност очувати их од заборава и преносити искуства и знања младим генерацијама.

Мајор Момир Ковачевић подсјетио је на догађаје у септембру 1995. године, уз напомену да је 18. септембра у агресији Хрватске војске погинуло 37 цивила, 18 војника, те два припадника МУП-а Републике Српске, а рањено 57 особа.

- Контраофанзива је почела на данашњи дан и тада је ослобођено 17 села и 380 километара квадратних територије и то је подухват који треба да се цијени - рекао је Ковачевић.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Нови Град Немања Старчевић каже да су септембарски дани веома важни за ову општину.

- Младим генерацијама треба преносити колики је био значај Новоградске бригаде, као и других јединица Војске Републике Српске, које су дошле да нам помогну - рекао је Старчевић.

Вијенце су положиле делегације општине Нови Град, Општинска борачка организација, Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Организација старјешина Војске Републике Српске, Полицијске управе Приједор, те остале организације и грађани.

Скупштинском одлуком из 2010. године 25. септембар се обиљежава као Дан одбране општине Нови Град у Одбрамбено-отаџбинском рату и овај датум је у календару значајних датума ове општине.