latinica  ћирилица
25/09/2022 |  12:54 ⇒ 15:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Македонија још није успјела да набави струју за зиму

Потпредсједник Владе Сјеверне Македоније за економска питања Фатмир Битићи изјавио је да би сљедеће недјеље требало да се зна гдје ће та земља набављати електричну енергију током предстојеће зиме и по којим цијенама, преноси скопска Вечер.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

- Има позитивних сигнала. Сљедеће недјеље имаћемо конкретна сазнања шта можемо да понудимо привреди - рекао је Битићи.

Он је нагласио да се свака цијена која би била нижа од тренутне берзанске може сматрати прихватљивом.

- Имамо ситуације да цијене иду и до 1.000 евра по мегаватсату и ако се понуди цена од 300 евра, то је заиста јефтино. Знам да привреда понекад није спремна толико да плати, али ми се трудимо да им обезбиједимо струју. Ово су времена опстанка - упозорио је Битићи.

Вечер наводи да је министар привреде Крешник Бектеши рекао да преговара са свим сусједним државама како би обезбиједио јефтинију струју за привреду, али је оцијенио да су очекивања пословног сектора велика.

Додао је да 10 највећих предузећа у земљи, чија је потрошња око 80.000 мегаватчасова, тражи значајну државну помоћ.

- Ако узмемо у обзир данашње цијене и колику субвенцију траже само ових 10 предузећа, држава би требало да издвоји око 20 милиона евра - навео је Бектеши.

Он сматра да су такви захтјеви привреде нелогични, јер је управо тих 10 највећих потрошача електричне енергије протеклих година остварило огроман профит.

Вечер пише да су у току преговори о куповини струје са Бугарском, а да је министар Бектеши крајем недјеље посетио и Турску.