latinica  ћирилица
25/09/2022 |  13:54 ⇒ 26/09/2022 | 10:37 | Аутор: РТРС

Лут фест отвара "Бајка о зачараној љепотици"

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2022 Источно Сарајево", најстарији фестивал за дјецу у Републици Српској у организацији Форум театра биће отворен 26. септембра 2022. године и трајаће до 30. септембра.
Лут фест (Архив) - Фото: СРНА
Лут фест (Архив)Фото: СРНА

На свечаној церемонији отварања Луткарском позоришту Пинокио из Србије, Лут фест ће уручити плакету "Златна анима- Радослав Лазић" за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицију луткарства која траје пола вијека, поводом јубилеја, 50 година постојања. "Златна анима Радослав Лазић" је скулптура, рад академског вајара Драгана Раденовића из Београда.

На фестивалу учествују позоришта из: Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Најзначајнија манифестација за дјецу коју суфинансира Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске и која је препознатљива у свјетским круговима луткарства и луткарске умјетности, својим квалитетом, садржајима и селекцијом фестивалских представа заузима посебно мјесто у културној политици Републике Српске и Града Источно Сарајево.

Мото фестивала "Дијете и сценска лутка", представља мисију коју Лут фест проводи двадесет три године, кроз едукацију и социјализацију дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, кроз луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

"Бајка о зачараној љепотици" је прича намијењена дјеци предшколског и школског узраста, а порука, која је скривена у њој је веома значајна. Ова бајка може да помогне најмлађим гледаоцима да се повежу са вриједностима које су скривене дубоко у овој причи и са проблемима који их очекују у будућности.

"Пинокио" је данас једино професионално позориште лутака у Београду и представља једну од најзначајнијих дјечијих културних институција Србије, те је у складу са тим велика част да управо Пинокио отвари 23. Лут фест у Источном Сарајеву.