latinica  ћирилица
25/09/2022 |  15:02 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Додик: Никада не заборавити оне који су дали животе за нашу слободу (ФОТО/ВИДЕО)

У Ракелићима код Приједора обиљежена је 30. годишњица формирања 4. батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде која је имала значајну улогу у одбрани западно-крајишких општина и у формирању граница Републике Српске.
Приједор - Милорад Додик одао почаст борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату - Фото: СРНА
Приједор - Милорад Додик одао почаст борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском ратуФото: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да треба његовати сјећање на борце који су дали своје животе како би српски народ на овим просторима осигурао слободу и да они који су стварали Републику Српску имају највише права да брину за њу.

Борци 4. батаљона 43. моторизоване бригаде на свом ратном путу прошли су бројна ратишта, почев од Славоније, па преко читаве Републике Српске, гдје год су се, кажу, браниле српске границе. Истичу да су добрим дијелом били ударна јединица, због чега им је ратни пут био дуг и тежак.

Припадник Четвртог батаљона 43. приједорске моторизоване бригаде Миленко Малић рекао је да ова бригада била на бројним ратиштима, почевши од Славоније, читаве БиХ, садашње Републике Српске, гдје је у добром дијелу била и ударна јединица.

Кроз ову јединицу прошло је 2.125 бораца. У борбеним дејставима, батаљон је изгубио 37 бораца, а 163 су рањена.

- Као учесник одбрамбено отаџбинског рата, додуше припадник 5.Козарске бригаде, сматрам да је веома важно његовати и успомену на све ове погинуле борце - истакао је Драгослав Кабић посланик НСРС.

Обиљежавању три деценије од формирања ове јединице присуствовао је и српски члан Предсједништва Милорад Додик. Поручио је да су борци дали допринос напорима да српски народ осигура своју слободу на овим просторима и да за то жртвовали своје животе. Због тога, каже, никад не смијемо заборавити њихова страдања.

- Јуче сам био са командном структуром читавог мајевичког округа, Семберија, Мајевица. Људи који су командовали јединицама у нашем ослободилачком рату и они су веома заинтересовани за судбину Републике Српске - каже Додик.

Заједничке борбене активности са 4. батаљоном у одбрани западних граница Српске, имали су и припадници Министарства унутрашњих послова.

Код Цркве Свете Тројице у Ракелићим служен је парастос и положени су вијенци на спомен-плочу посвећену погинулим борцима.