latinica  ћирилица
25/09/2022 |  15:39 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Милуновић положио вијенац у Поликастру

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић положио је данас вијенац на споменик силама савезницама у Поликастру у оквиру обиљежавања 104 године од пробоја Солунског фронта.
Поликастро - Душко Милуновић - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Поликастро - Душко Милуновић - полагање вијенацаФото: СРНА

Милуновић је рекао да је пробој Солунског фронта од вишеструког значаја, јер је тиме окончан Први свјетски рат и дугогодишња патња и ропство српског народа.

- Прекинута је једна горка историјска чињеница да су Срби са оне стране Дрине били мобилисани у Аустроугарску војску у чијим су редовима били послати и на Русију и на Србију - рекао је Милуновић за Срну.

Он је истакао да су многи који су били мобилисани, нажалост, повријеђивали себе, дезертирали, па чак и извршили самоубиство само да не би ишли на своју браћу.

Према његовим ријечима, српска војска је тада бројала око 150.000 војника, међу којима је било и 25.000 добровољаца из српских крајева ван Србије.

- Од тих 25.000 рачуна се да је око 15.000 добровољаца било из крајева са простора Републике Српске и БиХ - додао је Милуновић.

Милуновић је нагласио да су многи градови и општине сачували податке о добровољцима, те да Козарска Дубица има списак од 301 добровољца који је учествовао у пробоју Солунског фронта.

- Карактеристична је судбина породице Бањаца, јер је један члан ове породице био заробљен од стране српске војске, други од руске војске, а трећи је из Америке преко Јапана стигао у Солун и они су спознали да су у истом строју тек на прозивци у Солуну прије пробоја фронта - навео је Милуновић.

Он сматра да Република Српска мора водити рачуна када је ријеч о спољној политици и којим војно-политичким, географским и државним савезима припада, како се не би поновила судбина мобилисаних Срба који су послати на своју браћу.

Милуновић је јуче присуствовао комеморативној свечаности и на српском Војном гробљу Зејтинлик код Солуна положио вијенац у име Владе Српске.

Он је подсјетио да је пробој Солунског фронта био једна од највећих операција у Првом свјетском рату и да је резултат те операције, у којој је најважнију улогу имала српска војска, био капитулација Бугарске и Аустроугарске, ослобођење Србије и потписивање примирја између савезника и Њемачке 11. новембра 1918. године.

Српска војска је показала велико херојство у овој великој бици, Солунски фронт званично је пробијен 15. и 16. септембра и отворен је пут за Тиквешку долину и даље према Србији.