latinica  ћирилица
25/09/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Кисић: Српска војска животима поплочала пут слободе

Припадници српске војске су у Првом свјетском рату својом храброшћу и животима поплочали пут којим њихови потомци данас слободно корачају, поручила је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић у Поликастру у Грчкој, гдје су обиљежене 104 године од пробоја Солунског фронта.
Поликастро - обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронта - Фото: СРНА
Поликастро - обиљежавање 104 године од пробоја Солунског фронтаФото: СРНА

Кисићева је на комеморативној свечаности истакла да се Србија сјећа свих храбрих војника, њихових мука и патње, али прије свега, њихове неописиве снаге и љубави према домовини, која их је тјерала да иду напријед, да не одустају и да се боре за своју слободу и слободу будућих генерација.

- Оно што су наши преци учинили за нашу Србију не сме никада да се заборави. Зато смо данас овде да покажемо да се то никада неће ни десити. Наша обавеза је да им и на овај начин кажемо хвала, да им поручимо да због њих знамо како се брани и воли отаџбина и да им обећамо да ћемо њихова дела и херојство преносити и на будућа поколења - нагласила је Кисићева.

Она је указала да Србија не заборавља ни оне који су српској војсци пружили руку спаса када јој је била најпотребнија, који су њом дијелили муку и заједно се, раме уз раме, борили за мир.

Кисићева је рекла да зато меморијал на Поликастру представља доказ колико је тада заједничка борба била важна, јер је утабала пут ка побједи у Првом свјетском рату.

- Меморијал на Поликастру представља симбол једне велике епохе и славног периода у коме је Европа показала да су слобода и мир основни принцип по коме треба да почива свако друштво. Србија ће наставити да се на тим принципима даље гради и развија - поручила је Кисићева, која је положила вијенце на Споменик силама савезницама у Великом рату и на Спомен-бисту предсједнику српске владе за вријеме Првог свјетског рата Николи Пашићу.

Комеморативној свечаности у Поликастру присуствовао је и министар за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић, а пошту су одали и представници Конзулата Србије у Солуну, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Републике Грчке, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Током церемоније, окупљенима су се обратили представници грчке Владе, конзуларних представника савезника и удружења потомака.