latinica  ћирилица
25/09/2022 |  17:45 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Биће предложен нови закон о непокретној имовини

Влада Републике Српске утврдиће и Народној скупштини Српске предложити нови закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, након што је Уставни суд БиХ донио политички мотивисану и неуставну одлуку којом је актуелни закон ставио ван снаге, саопштено је данас из Владе.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- С циљем заштите имовине Републике Српске и одлучна у очувању правне сигурности свих грађана и институција Српске, а која је тешко нарушена овом одлуком Уставног суда БиХ, Република Српска ће усвојити нови закон о непокретној имовини - истиче се у саопштењу.

Влада Републике Српске осуђује одлуку Уставног суда којом је поништен Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, те оцјењује да се на тај начин директно нарушава дејтонско уређење и сам Устав БиХ.

- Усвајањем новог закона, имовина Републике Српске остаће имовина Републике Српске, како је то децидно и недвосмислено утврђено Дејтонским мировним споразум, те не постоји нити један суд који може да оспори право Српске да буде власник своје имовине - додаје се у саопштењу.

Уставни суд БиХ утврдио је на сједници у четвртак, 22. септембра, да "Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске", јер је то, како наводи, "надлежност БиХ".