latinica  ћирилица
25/09/2022 |  20:57 ⇒ 20:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Упад у Зубин Поток директна пријетња српском народу

Упад припадника такозваних Косовских безбједносних снага на сјевер Косова и Метохије под пуним наоружањем, до ког је дошло у суботу у општини Зубин Поток, противно је свим потписаним споразумима и договорима и директна пријетња српском народу на сјеверу покрајине, саопштио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Реч је о директном кршењу договора из 2013. године са генералним секретаром НАТО, према којем припадници било које војне формације која долази из Приштине немају право да бораве на сјеверу КиМ без дуплог одобрења - команданта КФОР-а и четири српска градоначелника са сјевера, који такво одобрење нису дали, поручио је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

- Због тога за јучерашњи упад тзв. КБС не постоји ниједан једини основ нити оправдање, већ је нови у низу потеза који Аљбин Курти повлачи у циљу изазивања тензија, сукоба и дестабилизације прилика на терену - додао је Петковић.

Додао је да је питање да ли је неко и ко прећутно дозволио премијеру привремених приштинских институција Аљбуну Куртију да у дјело спроводи своје опасне намјере и да је због тога неопходно да се КФОР и међународне мисије које дјелују на КиМ јасно и недвосмислено опредијеле према оваквом драматичном кршењу споразума и једностраним и опасним потезима.

- Нема сумње да овакви милитантни потези које повлачи Аљбин Курти представљају наставак његове ратнохушкачке политике којој је циљ тиха, али насилна окупација сјевера КиМ, јер је Курти свјестан да на други начин не може да натјера Србе да га икада прихвате - каже Петковић.

Томе, како је навео, служи и градња илегалних база специјалних јединица на сјеверу КиМ, као и учестали упади Росу у српске средине од Штрпца до Лепосавића.

- Срби са Косова и Метохије дубоко су узнемирени оваквим пријетњама и звецкањем оружјем, али и одлучни да не насједају на провокације, јер знају да су уз њих држава Србија и предсједник Александар Вучић - каже Петковић.