latinica  ћирилица
26/09/2022 |  07:31 ⇒ 07:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Осујећена отмица белгијског министра правде

Холандска полиција ухапсила је четири мушкарца осумњичена за учествовање у планирању отмице белгијског министра правде Винсента ван Куикенборна.
Винсент ван Куикенборн (Фото: EPA/VIRGINIE LEFOUR) -
Винсент ван Куикенборн (Фото: EPA/VIRGINIE LEFOUR)

У петак је полиција у Холандији лишила слободе тројицу холандских држављана осумњичених за ово дјело, неколико дана након што је испред куће Ван Куикенборна пронађен аутомобил у коме се налазило оружје, преноси Би-Би-Си.

Холандска полиција је у недјељу ухапсила четвртог мушкарца (21), такође холандског држављанина.

Белгијски медији су известили да су у возилу испред куће коју министар дијели са супругом и сином пронађени калашњикови и двије флаше бензина у возило регистрованом у Холандији.

Министар је од тада под строгим полицијским надзором након "озбиљне пријетње", саопштио је у суботу званичник белгијског Савезног тужилаштва.

У саопштењу се наводи да су "прошле недјеље обавијештени о могућој опасности" по безбједност политичара и да то схватају веома "озбиљно" и додају да су покренули званичну истрагу.

Тачни детаљи претње остали су нејасни, наводи британски јавни сервис.

Белгијски медији извјештавају да је реч о покушају отмице, а неки повезују заверу са криминалним групама умијешаним у трговину наркотицима.

Тужилаштво није потврдило ове детаље.

Ван Куикенборн је у објави на Фејсбуку написао да неће учествовати у планираним догађајима у наредним данима.

Он је рекао да свако ко ради на борби против организованог криминала зна ризике и да ће наставити да води истрагу против криминалних група енергичније него раније.

-Да будем јасан, људи који стоје иза овога постижу супротно од онога што намјеравају. То јача моје увјерење да морамо да наставимо да се боримо- изјавио је Ван Куикенбор и додао да се криминалци осјећају сатјераним у ћошак.

Белгијски премијер Александер Де Кру рекао је да су пријетње попут отмице министра оравде "потпуно неприхватљиве".

- Нећемо дозволити никоме да нас застраши - поручио је да Де Кру.

Белгија је посљедњих недјеља предузимала веће кораке у борби против организованог криминала, најављујући план који локалним властима даје више слободе да се боре против насиља.

У прошлогодишњем извјештају Евуропола, Белгија и Холандија су наведене као "епицентар тржишта кокаина у Европи", наводи Би-Би-Си.